Τρίτη 14 Μαϊου 2024  11:19:34

Τσιόδρας με ειλικρίνεια: «Υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα είναι 2.000 με 3.000 (και όχι μόνο 418).» Εξαγγελίες Κικίλια για 500 συνεργεία επιτόπιου ελέγχου των νοσούντων. Θα απαιτηθεί για τα πρώτα μια εβδομάδα. Κύριο

Η καθαρή εικόνα όσων έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα θα αρχίσει να υπάρχει μετά από 8-10 ημέρες. Παράλληλα η γειτονική Ιταλία (μάλλον και η Αγγλία...) αποδεικνύει ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα, ενώ η αντιμετώπιση του απαιτεί πειθαρχία και αυστηρή συμμόρφωση όλων στα μέτρα της Πολιτείας.

Νέες ανακοινώσεις για τη μάστιγα του κορωνοϊού έκανε χθες ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. «Όλοι κινδυνεύουμε από τον ιό», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, αναφέροντας ότι συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν, ως επίσημη καταγραφή τους 418 κι αυτό γιατί είχαμε συνολικά 31 νέα κρούσματα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Από τα συνολικά 418 κρούσματα, 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, 79 άτομα νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με 13 άτομα να παραμένουν διασωληνωμένα. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 4.000 δείγματα. Μέχρι τώρα πάντως έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία 14 άνθρωποι.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω.
«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας.

«Έχουμε περιστατικά σε νοσοκομεία. Έχουμε περιστατικά έξω από τα νοσοκομεία. Πρέπει να προστατευτεί το ιατρικό προσωπικό και πρέπει να προστατευτεί και το νοσοκομείο αλλά και οι ασθενείς», σημείωσε, τονίζοντας ότι με ανώτατο όριο 1% κινείται μέχρι στιγμής η θνησιμότητα. «Όσο καθυστερεί η κορύφωση τόσο ετοιμάζεται το σύστημα υγείας στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που είναι θετικά στον ιό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο σπίτι τους, καθώς είναι εύκολο να κολλήσουν και τους οικείους τους. Παρόλα αυτά τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας.

-Παράλληλα, σε 2.000 με 3.000 κρούσματα εκτιμά ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα ο κ.Τσιόδρας εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αρκετοί συνάδελφοι του «στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας. Πως γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε μία κατάσταση τύπου Ιταλίας». «Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Για την εξέλιξη της επιδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι πλήρη και επακριβής εικόνα υπήρχε μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Μάλιστα αναφέρθηκε στην στρατηγική της Νότιας Κορέας να ελέγχει με τεστ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας από τον μεγάλο αριθμό τεστ που έχει κάνει η χώρα μόλις το 3% του πληθυσμού έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό. «Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι η διακοπή της στρατηγικής τους δεν θα αυξήσει τα κρούσματα στην χώρα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι κύριοι στόχοι του εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες γίνονται για περιστατικά που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Κικίλιας: 500 κινητά συνεργεία θα εξετάζουν κατ' οίκον ύποπτα κρούσματα. Προετοιμασία γιατί η κορύφωση της κρίσης, με τα πιο δύσκολα, έρχεται τις επόμενες ημέρες.

Τα 500 κινητά συνεργεία με έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή, θα πραγματοποιούν 20 ελέγχους κατ' οίκον ανά βάρδια σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού
Στη στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών για την κατ' οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού προχωρά με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τα 500 κινητά συνεργεία με έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή, θα πραγματοποιούν 20 ελέγχους κατ' οίκον ανά βάρδια σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, θα αρχίσουν να συγκροτούνται μέσα σε μια εβδομάδα..

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο δημοσιεύτηκε στη ««Διαύγεια» και αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύου κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα ή/και πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ' οίκον, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19:

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δράση περιλαμβάνει ενδεικτικά:

- Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
- Εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων
- Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων
- Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων
- Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων
- Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ ́οίκον. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως: Στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου, επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρείται σκόπιμη: α) η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό.

Τα άτομα πριν να επιβεβαιωθούν ως φορείς, μεταβαίνοντας στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλούν συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία) και β) η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοούνταν και κατ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα νοσούντες κατ οίκον κ.α. και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους/συγκατοίκους/στενές επαφές.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline