Τρίτη 14 Μαϊου 2024  22:34:43

Στις εφεδρείες Μητσοτάκη, αν τα πράγματα χειροτερέψουν (κάτι βέβαιο...) η απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. στις μεγάλες πόλεις αλλά η έξοδος-μετακίνηση στην επαρχία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, Πάσχα και Πρωτομαγιά. Κύριο

Ο Πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων από κορυφαίους ειδικούς πως δεν έχει ακόμα φτάσει στην κορύφωση της η δοκιμασία από τη νόσο και ότι αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου, δηλαδή για ένα ακόμα «γεμάτο δίμηνο».

Στο παρασκήνιο επικρατεί σοβαρός προβληματισμός, και υπεύθυνη προετοιμασία για τις εξελίξεις της νόσου μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο. Ανάμεσα στους νέους περιορισμούς συζητείται σοβαρά η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες εβδομάδες αλλά και τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα.
Παρά τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου για το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βαδίζει προς μία καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Mεγάλες αλλαγές φέρνει ο κορωναϊός στην καθημερινότητά μας, καθώς από την Τετάρτη όλα τα καταστήματα λιανικής – πέρα από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες delivery, ταχυδρομεία, βενζινάδικα και συνεργεία κ.ά. – θα κλείσουν.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη στη μεγάλη μάχη απέναντι στον φονικό ιό που έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη. Όπως όμως σε όλες τις μάχες, έτσι και σε αυτήν την «πληρώνουν» οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφερόμαστε στους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, όπου ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ανάμεσα στα συνολικά 387 στη χώρα μας.

Πώς κατρακύλησαν οι τιμές της βενζίνης μέσα σε λίγες ημέρες

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί η πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε ανεπαρκείς δομείς υπό απάνθρωπες συνθήκες. Εδώ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο για μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε άτυπα κλειστούς καταυλισμούς, παρά σε αποσυμφόρησή τους.

Πάντως, παρά τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου για το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βαδίζει προς μία καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με λεξιλόγιο παρόμοιο με αυτό με του Εμανουέλ Μακρόν: έκανε λόγο για «πόλεμο με αόρατο εχθρό», ενώ προειδοποίησε για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακάλεσε τις άδειες όλων των αστυνομικών. Οι καθημερινές ενημερώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά συνεχίζονται, ενώ τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα θα γίνονται πιο συχνά.
Εξάλλου, η Ελλάδα θωρακίζεται και εξωτερικά, καθώς θα κλείσει τα σύνορά της για τους πολίτες εκτός ΕΕ από το πρωί της Τετάρτης.

Αγωνία για τα κρούσματα σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία

Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κοροναϊό είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι φροντίζουν ακούραστα και με αυτοθυσία τους ασθενείς. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά κρούσματα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναγκαστικά και συνάδελφοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.

Έτσι, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο μπορούν να μπουν οι ασθενείς, για μέρες τίθενται εκτός μάχης, σε κατ' οίκον καραντίνα, δεκάδες πολύτιμοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Παράλληλα, αναγκαστικά κλείνουν και οι κλινικές για να απολυμανθούν.

Συνολικά, 16 εργαζόμενοι στην υγεία νοσούν από τον κορωναϊό, ενώ 200 εργαζόμενοι συνολικά έχουν βγει σε καραντίνα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», «Άγιος Σάββας», στο Ιπποκράτειο Αθηνών και στην Καλαμάτα. Πρόκειται για γιατρούς, ακτινολόγους και υγειονομικούς υπαλλήλους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να σχολιάσει τη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, αλλά και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες.

Απαντώντας, ανέφερε ότι δυστυχώς αναμένεται να νοσήσουν οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο υγείας γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.
Ο χρόνος καραντίνας μειώθηκε σε επτά μέρες γιατί σε αυτό το διάστημα οι περισσότεροι εκδηλώνουν συμπτώματα και επίσης για να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να κλείνει καμία κλινική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline