Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  03:36:50

Αλέξης Παπαχελάς με ευθύτητα και ειλικρίνεια: «Είναι ένας πάρα πολύ ύπουλος ιός. Εγώ τον υποτίμησα... Εσείς να προσέχετε..». Κύριο

«Με συγκίνησαν και με στήριξαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Ευαγγελισμού» αλλά και τα μηνύματα συμπαράστασης από ανθρώπους με τους οποίους είχα έλθει παλαιά σε σύγκρουση».

Για την περιπέτεια της υγείας του, ως γενική εμπειρία ζωής, χωρίς αναφορές αναλυτικά στην πάλη και τη δοκιμασία του, μίλησε ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, λίγες ώρες αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού ανέρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό.
.
Με ειλικρίνεια, ευαισθησία και ευθύτητα. Καθόλου ηρωικά και πολύ ανθρώπινα, πολύ πειστικά..Ο κ. Παπαχελάς, έστειλε μήνυμα στον κόσμο να πάρει πολύ σοβαρά την ασθένεια, λέγοντας πως και ο ίδιος υποτίμησε τον κορωνοϊό και βρέθηκε στην εντατική. «Προσέξτε πάρα πολύ, είναι ένας πάρα πολύ ύπουλος ιός. Εγώ τον υποτιμούσα γιατί ήμουν καλά την πρώτη εβδομάδα, δούλευα από το σπίτι, ένιωθα ότι πάσχω από απλή γρίπη. Είχα βήχα, πόνους πυρετό, σαν μια βαριά γρίπη. Είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, κάτι πολύ βαρύ. Διάβαζα ότι αφορούσε ηλικιωμένους, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εγώ ούτε ηλικιωμένος είμαι, ούτε σοβαρά προβλήματα υγείας έχω. Και ξαφνικά βρέθηκα -μάλλον από κακή τύχη- στην εντατική. Το μήνυμά μου είναι προσέξτε: Μείνετε σπίτι, πάρτε το σοβαρά. Αφορά όλους μας αυτό το πράγμα. Είδα τους γιατρούς να δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό κάθε ημέρα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε αναφορικά με την εμπειρία του στο νοσοκομείο:

«Είναι επώδυνη η μοναξιά. Κάνεις black humor με τον εαυτό σου. Είναι μια εμπειρία, μαθαίνεις τον εαυτό σου, μαθαίνεις ότι είχες αντοχές που δεν ήξερες ότι έχεις. (...) Να μην ξεχάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νοσοκομεία, όταν ξαναβγούμε στους δρόμους».
«Τα τελευταία χρόνια αποθεώναμε δημοσιογράφους, τραγουδιστές, celebrities και ξεχάσαμε τους ανθρώπους της προσφοράς. Οι πλούσιοι αυτής της χώρας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους», είπε ανάμεσα σε άλλα.

«Δεν το πήρα στην αρχή σοβαρά, αλλά με την Ιταλία κατάλαβα πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Νομίζω ότι ο πλανήτης άργησε να το πάρει στα σοβαρά όλο αυτό. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας», τόνισε.
Μάλιστα έδειξε στον αέρα μία φωτογραφία που έβγαλε με μία νοσηλεύτρια μέσα στο νοσοκομείο.

«Προσέξτε. Μείνετε σπίτι. Πάρτε το σοβαρά. Δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους ή με προβλήματα υγείας. Αφορά όλους μας. Όλοι είμαστε ανοιχτοί σε αυτήν την απειλή.»

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχελάς ήταν μια στιγμή, δηλαδή μια δοκιμασία μακρά και δύσκολη. Πολύ προσωπική αλλά καθόλου μοναχική. «Βιώνουμε κάτι που είναι μεγαλύτερο από όλους μας.»

Ο κ. Παπαχελάς εξήγησε πως παρόλο που είχε συμπτώματα δεν το αντιμετώπισε στην αρχή με τη σοβαρότητα που αρμόζει καθώς θύμιζε μια βαριά γρίπη.

«Είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό κάτι πάρα πολύ βαρύ. Εγώ θέματα υγείας δεν είχα. Ξαφνικά βρέθηκα να γίνομαι 59 στην εντατική.», τόνισε.

Στη συνέχεια, είπε πως μέσα από αυτή την εμπειρία του στο νοσοκομείο διαπίστωσε πόσα λίγα γνωρίζουν οι γιατροί για τον ιό. Έμαθαν κάποιες μέρες ότι «όσο πιο γερή κράση έχεις τόσο πιο επίμονος γίνεται ο ιός και σου επιτίθεται.»

Αυτό που θέλησε να τονίσει, επίσης, είναι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και η επικοινωνία με οικεία πρόσωπα.

«Για μένα ήταν σημαντικό, από κάπου έπρεπε να κρατηθώ.»

«Αυτό που κρατάω από αυτή την εμπειρία είναι οι άνθρωποι που στάθηκαν σε μένα, οι ήρωες πίσω από τις μάσκες», είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε.

Τέλος, ευχαρίστησε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη βοήθεια και τη στήριξε που του παρείχε.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της υγείας χρειάζονται στήριξη από όλους εμάς και την πολιτεία, να αποκτήσουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται γιατί η μάχη θα συνεχιστεί, υποστήριξε ο κ. Παπαχελάς.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα είπε ότι αργήσαμε όλοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

«Όταν πρωτοεκδηλώθηκε στην Κίνα δεν το είχα πάρει σοβαρά σαν θέμα. Εκεί που άρχισα να τρομάζω ήταν με την Ιταλία.»

Κλείνοντας σαν μια γενική παρατήρηση ο κ. Παπαχελάς είπε πως πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως μια τέτοια κρίση και φάνηκε ότι ο καθένας έβαλε πάνω από όλα το προσωπικό του συμφέρον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline