Τρίτη 7 Μαϊου 2024  04:01:09

Ανατροπή Μητσοτάκη για τους έγκλειστους εβδομηντάρηδες και άνω: Θα είναι από τους πρώτους, (και όχι τελευταίους...) που θα μπορούν να πάνε και να μείνουν στα εξοχικά, σε χωριά και νησιά. Κύριο

Προχθές ο καθηγητής ΔΣ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη-δυνατότητα οι «ηλικιωμένοι» (των 70 ετών και άνω..) να κάνουν, για αναγκαίους λόγους υγείας, ελεύθερους περιπάτους κοντά στη κατοικία τους, χωρίς ειδικούς όρους κι περιορισμούς.

Βέβαιος ότι «θα ξεπεράσουμε την κρίση» του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντοχές.

Σε πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει τον Αλ.Παπαχελά ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και στην οικονομία θα αποδειχθούν προσωρινή παρένθεση.

Το 2020, σε επίπεδο οικονομίας, θα υπάρξει ύφεση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι μεγαλύτερη.

Ανάμεσα στις απαντήσεις του η ανατροπή Μητσοτάκη για τους έγκλειστους εβδομηντάρηδες και άνω, τους οποίους οι πάντες θεωρούν ότι θα παραμείνουν τελευταίοι στον κατάλογο όσων σταδιακά θα επανέρχονται σε συνθήκες κανονικής -ελεύθερης διαβίωσης. Δήλωση το ακριβώς αντίθετο από όσα υποστηρίζουν, μιμούμενα το ένα το άλλο, προφανώς στερεότυπες απόψεις κάποιων καθηγητών της Ιατρικής. Θα είναι δηλαδή, από τους πρώτους που θα μπορέσουν σύντομα να πάνε και να μείνουν στα εξοχικά, σε χωριά και νησιά.

Δεύτερο βήμα σχετικά, μετά όσα δήλωσε προχθές ο καθηγητής ΔΣ. Τσιόδρας , ο οποίος τόνισε την ανάγκη-δυνατότητα οι «ηλικιωμένοι» ( των 70 ετών και άνω..) να κάνουν, για αναγκαίους λόγους υγείας, ελεύθερους περιπάτους κοντά στη κατοικία τους, χωρίς ειδικούς όρους κι περιορισμούς.

- Α.Π.Για να κλείσω λίγο το θέμα του Κορωνοϊού και της κρίσης. Πότε θα έχετε μια ασφαλή εικόνα; Πότε θα έχουμε περάσει τον κάβο;

-Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

-Α.Π. Θα υπάρχουν, δηλαδή, ειδικοί όροι γι' αυτούς τους ανθρώπους;

-Βεβαίως. Και μπορεί για παράδειγμα -κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο- αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες. Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία σκέφτεται τώρα πως θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς. Βέβαια, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ' όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline