Σάββατο 18 Μαϊου 2024  03:59:23

Όλες οι «εξαγγελίες» του υφυπουργού κ. Λιβάνιου για το Κράτος, όπως οι ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύσαμε αναλυτικά. Κύριο

«Θεοδωρικάκος: Ο κορωνοιός θα φύγει αλλά οι νέοι θεσμοί στη δημόσια διοίκηση θα μείνουν.... Σταδιακή προσέλευση, κλιμακωτό ωράριο, εκτεταμένη τηλεργασία, παράταση σε άδειες ειδικού σκοπού».

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Λιβάνιου: Τι θα γίνει με τηλεργασία, τις άδειες ειδικού σκοπού και τις συναλλαγές με Δημόσιο.
Τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε. Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.

TO ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Θεοδωρικάκος: Ο κορωνοιός θα φύγει αλλά οι νέοι θεσμοί στη δημόσια διοίκηση θα μείνουν.... Σταδιακή προσέλευση, κλιμακωτό ωράριο, εκτεταμένη τηλεργασία, παράταση σε άδειες ειδικού σκοπού. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 00:58

Βέβαια με αναγκαία, επιβαλλόμενη την χρήση των μασκών, των γαντιών και των αντισηπτικών και σε εργαζόμενους και σε επισκέπτες των υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
«Καταρχήν, όσο διάστημα τα σχολεία είναι κλειστά οι γονείς θα μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού» είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μια θεσμική αλλαγή που αποδείχθηκε χρήσιμη και μάλιστα μπροστά στο βέβαιο (κατά ορισμένους ειδικούς) ενδεχόμενο ότι η νόσος αυτή θα δοκιμάσει πάλι και τη χώρα μας το ερχόμενο Φθινόπωρο και χειμώνα.

-Τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε δύο ή τρεις φάσεις, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Θέμα το οποίο θα αναπτύξει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ,Λιβάνιος μαζί με άλλους υφυπουργούς, μετά το μήνυμα Μητσοτάκη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των σχολείων, γιατί αυτές θα συμπαρασύρουν και τις αποφάσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες δίνονται στους γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «το Δημόσιο θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία» και ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάιο θα γίνει πράξη η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη συμβολής του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ώρα για παλαιοκομματικές αντιπαραθέσεις τύπου 2012 και 2015, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει τις δικές της ιδεολογικές και πολιτικές υπερβάσεις, ανάλογες με εκείνες που έκανε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Δεν θα είναι επιστροφή σε αυτό που ζούσαμε πριν έρθει στη ζωή μας ο κορωνοϊός. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους κινδύνους. Πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια όσα μας εισηγούνται οι ειδικοί».

Η άδεια ειδικού σκοπού και το κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο

Ειδικότερα, σε σειρά διευκρινίσεων για την ισχύ της άδειας ειδικού σκοπού στο δημόσιο, αλλά και για τον τρόπο που θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Άδειες ειδικού σκοπού – Ωράρια στο Δημόσιο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως για όσο διάστημα τα σχολεία θα είναι κλειστά θα ισχύουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν παιδιά έως 15 ετών. «Για όσο διάστημα η τελική απόφαση του πρωθυπουργού είναι ότι δημοτικά και γυμνάσια δεν θα ανοίξουν, για το ίδιο ακριβώς διάστημα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδιά έως 15 ετών. Να μην έχουν καμία ανησυχία οι γονείς. Ο σκοπός αυτής της άδειας είναι να μη μένουν τα παιδιά σπίτι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για την προσέλευση εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι όλο αυτό το διάστημα το δημόσιο λειτουργούσε κανονικά. Οι υπάλληλοι εργάζονταν είτε με εναλλακτικά ωράρια είτε με τηλεργασία σε ποσοστό 25%-30%. «Εξετάζουμε τη δυνατότητα η προσέλευση των εργαζομένων να μη γίνεται μαζικά αλλά σε τρεις φάσεις από τις 7.00 έως τις 9.00 το πρωί για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων με τα μέσα μαζικής μεταφορά και να μην υπάρχει συγχρωτισμός», σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις, θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό.

Σε ερώτηση για το αν προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός: «Πάνω απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτό ήταν το μήνυμα και η αξία που έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του εδώ και περίπου 50 ημέρες και χάρη σε αυτήν την πρωτοπορία των αποφάσεων σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ καλύτερη θέση και δεν θρηνεί σήμερα χιλιάδες νεκρούς, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από εκεί που υπήρξαμε «μαύρο πρόβατο» για μια δεκαετία για τη χρήση χρέους και τα υπόλοιπα οικονομικά μας προβλήματα, σήμερα αποτελούμε ένα παράδειγμα. Και καλά θα κάνουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά και να συνεχίσουμε να είμαστε καλό παράδειγμα».

Όπως είπε από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας. Θα γίνεται τεστάρισμα των δεδομένων από τους ειδικούς και αναλόγως ή θα προχωράμε σε ελάφρυνση της κατάστασης ή θα λαμβάνονται μέτρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε ο κ.. Θεοδωρικάκος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται μπροστά μας: «Έχει τεράστια σημασία η επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί τεράστια υφεσιακά κύματα. Στις ΗΠΑ 26 εκατ. πολίτες έμειναν άνεργοι αυτό το διάστημα. Πρόκειται για απίστευτο αριθμό. Εμείς εδώ έχουμε δώσει μάχη να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασία, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γι' αυτό θα πρέπει να κινηθούμε όλοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους , τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και σε αυτό ζητάμε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης γιατί ουαί κι αλίμονο αν ξαναγυρίσουμε στις λογικές των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων του 2012 και του 2015, όταν υπήρχαν σπασμωδικές αντιδράσεις, δημαγωγία και λαϊκισμός που είδαμε πού οδήγησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια»
Σχολιάστε πρώτοι!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline