Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  12:55:09

Γήπεδο ανομίας, μετά τα Εξάρχεια, τώρα η περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης από τις ομάδες αναρχικών και βομβιστών, κατά την ΕΛΑΣ. Πιστεύει ότι θα συνεχίσουν τα βραδινά επεισόδια. Κύριο

Πρωτοφανής σε θρασύτητα προβοκάτορας, που συνελήφθη τελικά για παραπλανητικό τηλεφώνημα δήθεν τραυματισμού του από αναρχικούς, το οποίο αποδείχθηκε δόλια παγίδα αναρχικών τραμπούκων.

Σαφή δείγματα διασποράς και αποκέντρωσης αντιεξουσιαστών προς την Αγία Παρασκευή, την Κυψέλη, το Παγκράτι και άλλες περιοχές της Αθήνας, λόγω των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορα σημεία της Αττικής « Μεταστέγαση της βίας και ανομίας τους.

Η «παγίδα» με παραπλανητική κλήση για τραυματισμό ατόμου που οδήγησε σε επίθεση εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ και οι ρίψεις μολότοφ εναντίον αστυνομικών στην Κυψέλη, οδηγούν τους αστυνομικούς στη διαπίστωση ότι «ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις ελάχιστα έχουν να κάνουν τελικά με εκτόνωση μετά την καραντίνα για τον κορωνοϊό και με ζητήματα της επιδημίας». Ένα μεγάλο μέρος φαίνεται ότι αφορούν τη «μεταφορά» των Εξαρχείων σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, λόγω του ασφυκτικού κλοιού που υπήρξε στη συγκεκριμένη πλατεία από την Αστυνομία. Κάτι που φοβόταν η ΕΛ.ΑΣ μετά τις επεμβάσεις σε καταλήψεις, σε στέκια αντιεξουσιαστών στα πέριξ του Πολυτεχνείου.

Κοροωνοϊός : Τι αλλάζει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη Δευτέρα

Επιπλέον, πέρα από τον κίνδυνο που υπάρχει για την αναζωπύρωση σε ορισμένες περιοχές της επιδημίας, φαίνεται να αποκαλύπτεται η επόμενη φάση της δράσης των αντιεξουσιαστών οι οποίοι δείχνουν -σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- να επανέρχονται δριμύτεροι και με νέο σχέδιο δράσης μετά την καραντίνα. Με κύρια αφορμή για την επαναδραστηριοποίηση «καταπιεστικά μέτρα για τον κορωνοϊό» που εμφανίζονται ως «πρόσχημα για τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών». Σε πρόσφατο κείμενο αντιεξουσιαστών υπήρχε αναφορά για την «κυβέρνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γενικότερο αίσθημα φόβου, να προμοτάρει την καμπάνια περί ατομικής ευθύνης και να επιβάλλει με ιδιαίτερη μάλιστα ευκολία την καθολική απομόνωση».

Πιθανολογείται ότι επόμενες αφορμές θα είναι η οικονομική ύφεση, η ανεργία και η λιτότητα. Με ενδείξεις ότι ορισμένες από αυτές τις μεταμεσονύκτιες κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν ενώ όλο και πιο πολύ θα είναι άσχετες με το ζήτημα του κορωνοϊού, και τη βραδινή αναψυχή νεαρών κατοίκων όπως εκτιμήθηκε αρχικά.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, πιθανολογείται ότι θ' αλλάξει (σσ. κατά ένα μεγάλο μέρος κι όπου κριθεί) η δράση της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με αυτές τις κινητοποιήσεις, η οποία αρχικά είχε ορισθεί «ήπια και προσεκτική» προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις, σημειωθούν επεισόδια και οδηγήσει σε μαζικότερες εξόδους πολιτών από τα σπίτια τους. Με κριτήριο τον περιορισμό του covid-19. Όμως τώρα, πιθανόν, αυτός ο σχεδιασμός αναθεωρηθεί αφού σε μερικές περιοχές φαίνεται να αφορά τις συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με αστυνομικές δυνάμεις και αιφνιδιαστικές επιθέσεις την εποχή της «κανονικότητας». Με νέο πονοκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ πώς θα χειρισθεί πλέον τη δράση πολλών ομάδων αναρχικών και άλλων «ακτιβιστών» που θα έχουν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Δεκαοχτώ συγγραφείς στο «Βήμα» για την πανδημία

Ένας 52χρονος συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκανε τηλεφώνημα-"παγίδα" στην Αστυνομία για δήθεν παρουσία τραυματισμένου ατόμου μετά από ληστεία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Συνελήφθη την Κυριακή από την Ασφάλεια Αττικής ο άνδρας που τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση τα ξημερώματα του Σαββάτου 9-5-2020, από την πλατεία Γεωργίου στην Κυψέλη, καταγγέλλοντας ψέματα ότι έπεσε θύμα ληστείας και τραυματισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα επεισόδια με τους συγκεντρωμένους νεαρούς, όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση, πρόκειται για 52χρονο, ο οποίος με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ο 52χρονος είναι άνεργος, κάτοικος διαμερίσματος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και ομολόγησε ότι πράγματι τηλεφώνησε, στην Άμεση Δράση, χωρίς να ισχύουν τα περί ληστείας και τραυματισμού που ισχυρίστηκε.
Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν είπε ότι τηλεφώνησε για να πάει η αστυνομία και να διαλύσει τους νεαρούς, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία και τον ενοχλούσαν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «η αστυνομία δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να "διαλύσει" τη συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού» και να απομακρύνει τα περίπου 200 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί, ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρχε πιθανότητα «παγίδας», καθώς είχαν γίνει καλέσματα από τον αναρχικό χώρο για την συγκέντρωση.
Ωστόσο, συνέβησαν τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια.

Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει "καλέσματα" για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.
Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών.
Έτσι άρχισαν τα επεισόδια»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline