Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  00:48:11

Τουρισμός ανοιχτός σε επισκέπτες αλλά, ακόμα, τα περισσότερα ξενοδοχεία κλειστά – Ελάχιστες οι κρατήσεις και καλές ελπίδες μόνο από τα μέσα Ιουλίου. Κύριο

Ζοφερές κάποιες προβλέψεις,. Οι ξενοδόχοι θα χάσουν συνολικά 4.5 δις ευρώ, εισόδημα εφέτος. Ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, λόγω Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και οικονομικής καθίζησης.

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να άνοιξε με την επίσημη πρεμιέρα από τον Πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών στην Σαντορίνη, με μεγάλη δημοσιότητα σε διεθνή ΜΜΕ, πλην όμως, το φετινό καλοκαίρι φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Ολίγες εκατοντάδες τουριστών καθημερινά από ώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων είτε οδικώς είτε με ειδικές πτήσεις, αλλά οι πρώτες μεγάλες ομάδες Γερμανών, Γάλλων, Άγγλων και Σκανδιναβών τουριστών έχουν στραφεί σε άλλες τουριστικές χώρες, παραθαλάσσιες και νησιωτικές, «εξωτικές» ,και όχι ακόμα προς την Ελλάδα. Ούτε βέβαια προς την Τουρκία, Κύπρο και προς Ιταλία-Ισπανία ακόμα. Οι καλές ελπίδες έχουν μετατεθεί για τα μέσα Ιουλίου με την προσδοκία ότι θα παραταθεί η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών για αρκετούς επισκέπτες μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα είναι κατεβασμένα τα ρολά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο είναι μηδενικές. Ερημιές ακόμα σε Μοναστηράκι, Μητροπόλεως και Πλάκα.

Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, και θα παραμείνουν, καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ειδικότερα, για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η πτώση του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. ευρώ και για τα εποχικής στα 3,26 δισ. ευρώ .

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης

Την ίδια στιγμή, τα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν λάβει από τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για να ανοίξουν λίγα επέλεξαν να το κάνουν, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας πριν μερικές εβδομάδες.

Ένα από τα δύο τουριστικά καταλύματα αναμένεται να παραμείνει κλειστό όλο το μήνα, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις.
Με τις πολύ χαμηλές πληρότητες η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη, ειδικούς για τους προορισμούς που δεν είναι προσβάσιμοι οδικώς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αρχίζουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators.

Στη «ζυγαριά» μπαίνει και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.

Το κόστος για την ιατρικής κάλυψη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει με το θέμα των γιατρών, των συνεδριακών εκδηλώσεων και τη λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών.
Οι ξενοδόχοι θίγουν το υπέρμετρο κόστος όσον αφορά την υποχρεωτική συνεργασία με ιατρούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline