Σάββατο 18 Μαϊου 2024  05:05:58

Αυθάδης απάντηση της Άγκυρας σε Μακρόν και Σίσι γι τη Λιβύη, για να λάβει ευθεία απειλή σύγκρουσης από την Αίγυπτο. Ψευδολογία για συνεργασία με την Παλαιστίνη. Κύριο

Γελοιοποίηση της Άγκυρας με διάψευση από την Παλαιστίνη ότι μελετά κοινή ΑΟΖ με την Τουρκία, καθώς η χώρα αυτή δεν έχει όρια με θάλασσα.

1. Αναιδής και αμήχανη απάντηση Άγκυρας στην αυστηρή καταδίκη του προέδρου Μακρόν : Η Γαλλία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη

Απάντηση σε προκλητικούς τόνους από την Άγκυρα στο Παρίσι, μετά τη σκληρή διεθνή καταγγελία δήλωση του Μακρόν, ο οποίος επέκρινε την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Η Λιβύη στα πρόθυρα ανάφλεξης: Η αλαζονική απάντηση της Τουρκίας στην Αίγυπτο και η οργισμένη παρέμβαση Μακρόν
Κλιμακώνει την ένταση με την Γαλλία η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να απαντά σήμερα, Τρίτη, στις χθεσινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη.
«Η Γαλλία έχει σημαντική ευθύνη για το χάος στη Λιβύη και εκείνη είναι που παίζει στην πράξη το επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζεται από την τουρκική πλευρά, συμπληρώνοντας πως «η άγνοια του Παρισιού σχετικά με τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Η Άγκυρα καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες δίαυλους επικοινωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν, στην επικοινωνία του με εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ στο Ελιζέ, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καλά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα, παραβαίνοντας όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες της Αιγύπτου «για την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη» και προσέθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Μεσογείου είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη σταθερότητα της Γαλλίας».
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα σε φρεγάτες της χώρας του και της Τουρκίας, δήλωσε ότι «αποδεικνύει πως είχα δίκιο όταν έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό».

2.Τελεσίγραφο Κάιρου για Λιβύη: Δεν θα πέσει στα χέρια μισθοφόρων και τρομοκρατών

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι οι έξωθεν παρεμβάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών κρατών.

Τη βεβαιότητα ότι η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, απευθυνόμενος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη, τονίζοντας την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Τέλος, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση και ανέφερε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline