Κυριακή 5 Μαϊου 2024  00:41:11

Γιώργος Κουμουτσάκος σε έκφραση εθνικής απογοήτευσης: Σχεδόν εχθρική η δήλωση Πεσκόφ για την Αγία Σοφία ότι είναι δικαίωμα και εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Κύριο

Το καταγγελτικό μας δημοσίευμα του Σαββάτου - Η δήλωση ντροπής από το Κρεμλίνο, με βέβαιη εντολή του «Ορθόδοξου» Βλ. Πούτιν, υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως εσωτερικό θέμα του Ερντογάν και μόνο. Η δημοσκοπική απογοήτευση των Ελλήνων από το άλλοτε «αδελφό ξανθό γένος». 

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος για την δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν ότι η Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το εισιτήριο. Και επιπλέον ότι το όλο θέμα αποτελεί εσωτερικό της Τουρκίας και δεν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτή η δήλωση είναι σχεδόν εχθρική» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Blue Sky. Χαρακτήρισε επίσης ως συνειδητά δηλητηριώδη την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συντομεύσει τα βήματα της απέναντι την προκλητικότητα.
Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», εκτιμώντας ότι οι σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας δεν θα επηρεαστούν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Προχώρησε όμως και σε μία πρωτοφανή τοποθέτησε λέγοντας ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν από τη δωρεάν είσοδο στο κτίριο από τη στιγμή που παύει να λειτουργεί ως μουσείο.

«Μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «ταυτόχρονα, σεβόμαστε και τη στάση του Πατριάρχη μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».

«Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους», πρόσθεσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΌ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ

Δήλωση ντροπής από το Κρεμλίνο, με βέβαιη εντολή του «Ορθόδοξου» Βλ. Πούτιν, υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως εσωτερικό θέμα του Ερντογάν και μόνο. Η δημοσκοπική απογοήτευση των Ελλήνων από το άλλοτε «αδελφό ξανθό γένος». Κύριο

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 00:43

Επιπλέον ότι το «ζήτημα» της Αγίας Σοφίας δεν επηρεάζει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Την άποψη ότι οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας δεν θα επηρεαστούν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι το ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας

«Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας σε οποιαδήποτε απόφαση θα λάβουν υπόψη ότι η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται εκ των προτέρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν υπόψη ότι έχει ιερή σημασία για πολλούς χριστιανούς και ορθοδόξους», πρόσθεσε ακόμη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Πεσκόφ έκανε λόγο και για οφέλη των Ρώσων τουριστών, από το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν πλέον εισιτήρια για την είσοδο στο κτίριο.
«Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό», φέρεται να ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ, προχωρώντας έτι περαιτέρω, έκανε μια άκρως ντροπιαστική δήλωση: «Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».
Ο Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι (η μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας) αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.
«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τον ναό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύθηκε ότι «τα πάντα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό». Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί (...) διαφέρει από την κρατική θέση».

Δημοσκόπηση: Αγία Σοφία - Απογοητευμένοι οι πολίτες από τη στάση της ΕΕ και της Ρωσίας

Το 53% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, ενώ το 40% πως κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της Αγίας Σοφίας - Οι οικονομικές κυρώσεις είναι πιο επώδυνες για τον Ερντογάν, πιστεύουν επτά στους δέκα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση

Βαθιά αγγίζει τους Έλληνες, το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως προκύπτει από τη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για τη Βεργίνα Τηλεόραση η εταιρεία Interview.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, για το 70% των Ελλήνων η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πλήγμα για το θρησκευτικό τους συναίσθημα και πρέπει να απασχολήσει το χριστιανισμό στο σύνολό του, όπως πιστεύει το 80%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (77%) κρίνει αρνητικά τη στάση της Ρωσίας για το θέμα ενώ εμφανίζεται απογοητευμένη (87%) και από τη στάση της ΕΕ για την οποία το 77% εκτιμά ότι δε θα δεχθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το 53% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα σε αντίθεση με το 40% των πολιτών που εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα.

Σημαντικό ποσοστό των πολιτών (68%) πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι πιο επώδυνες για τον Ερντογάν, ενώ 28% εκτιμά ότι «τίποτα δεν τον σταματά». Συγχρόνως, σε ποσοστό 78% οι ερωτώμενοι προτιμούν την επίλυση του θέματος μέσα από διεθνείς συμμαχίες.
Στο ερώτημα της δημοσκόπησης σχετικό με την πρόταση του υπουργού Μάκη Βορίδη να γίνει το μουσείο Κεμάλ, μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, το 55% διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη, με το 40% να συμφωνεί με μια τέτοια επιλογή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline