Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  20:36:09

Συνεχίζεται η διεθνής απαξίωση τη Τουρκίας σε έγκυρα ΜΜΕ και σε προσωπικότητες της Ευρώπης. «Eίμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» – Άρθρο κόλαφος της Liberation κατά του «θλιβερού δικτάτορα» Ερντογάν. Κύριο

Ο Μπόρις Τζόνσον, μόνος Ευρωπαίος ηγέτης, δείχνει ανοχή απέναντι στον νεο-Σουλτάνο, αλλά Times και Guardian τον απαξιώνουν διεθνώς... 25 προσωπικότητες απευθύνονται στον Βρετανό πρωθυπουργό και άλλους ηγέτες κατά της πολιτικής της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να βάλει όρια στον πρόεδρο Ερντογάν» επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σε άρθρο της η γαλλική Liberation, η οποία αναφέρεται εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» ο ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit, Ευρωβουλευτής και διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας, Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς αποδομούν τα επιχειρήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτηρίζουν τη στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα ως κίνηση που «έσωσε την τιμή της Ευρώπης», ενώ την ίδια στιγμή καλούν τη Γερμανία να πάρει θέση.
«Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το καινοτόμο επιχείρημα: »Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;»

Όπως σημειώνουν «από τις 11 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος».
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται στον Τούρκο πρόεδρο ως ένας θορυβώδης γείτονας, ο οποίος, «αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά, κάνει τώρα κύκλους, με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιο σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα».

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενοι στα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό στις 12 Αυγούστου, επισημαίνοντας τα τελευταία λόγια του έλληνα πρωθυπουργού: «Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας, δε, ότι «υπάρχουν όρια».
[Tribune] La Turquie revendique la souveraineté sur des îles grecques en mer Egée. En réponse, c'est l'Europe tout entière qui doit imposer des limites à Erdogan. Par @danycohnbendit, député européen et Dionysios Dervis-Bournias, chef d'orchestre https://t.co/0KPaqUAeLZ
— Libération (@libe) August 17, 2020

«Παρά τη λιτότητα που έχει εξαντλήσει τη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα το κύριο νεοναζιστικό κόμμα και τη λαϊκίστικη ψήφο, η Ελλάδα έχει επιτύχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο βαθιές όσο και βίαιες. Αποδεικνύοντας ένα σπάνιο πολιτικό θάρρος με την επιβολή ενός lockdown πολύ νωρίς, μπόρεσε να διαχειριστεί την παρούσα πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Είναι μια κουρασμένη χώρα που πάλεψε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν θλιβερά πάθη, αριστερά και δεξιά, υποστήριξαν το Grexit ως τη μόνη λύση» γράφει σε άλλο σημείο.

Για να καταλήξει πως «και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους – μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη; Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό εκλεγμένο δικτάτορα που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως «Meis»;».

Times του Λονδίνου: Επιστολή - στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο από 25 προσωπικότητες

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών του προέδρου Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν οι 24, μεταξύ άλλων

Με επιστολή τους προς την εφημερίδα Times του Λονδίνου, με αφορμή πρόσφατο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Οι προκλήσεις του Ερντογάν», διακεκριμένοι πολιτικοί, καθηγητές και συγγραφείς, καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και τη βρετανική, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι 24 προσωπικότητες της Βρετανίας, καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας παράλληλα λόγο για μη αποδεκτή «πολιτική ίσων αποστάσεων» από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών του προέδρου Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θετικές ενέργειες στον τομέα της ενέργειας αποτελούν ευκαιρία για πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις αλλά απαιτείται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπακούν στο διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν επιδείξει θέληση να διαπραγματευτούν εντός του πλαισίου της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Unclos).

«Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη Σύμβαση αποτελεί εμπόδιο, μια υστερόβουλη προσπάθεια της Άγκυρας να στερήσει στα νησιωτικά κράτη και στα κράτη με νησιωτικά συμφέροντα, τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Η πολιτική του Ερντογάν τροφοδοτεί την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής, θα πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στήριξης σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που τηρούν τους διεθνείς κανόνες», σημειώνει η επιστολή.

Αγγλικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Οι Times του Λονδίνου ζητούν παρέμβαση του ΝΑΤΟ

«Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ξεκάθαροι ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα είναι ακατάλληλη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να επιτευχθεί σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού της σύμβασης του δικαίου της Θάλασσας και των διαδικασιών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στο άρθρο.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Την επιστολή προς την Times του Λονδίνου υπογράφουν οι:
1. Kevin Featherstone, Professor of Contemporary Greek Studies, London School of Economics
2. John Kittmer, former British Ambassador to Greece
3. Alberto Costa MP, Chair of the All Party Parliamentary Group for Greece
4. Denis MacShane, former Europe Minister
5. Lord Wallace of Saltaire, Liberal Democrat Cabinet Office spokesman
6. Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor, King's College London
7. Dame Averil Cameron
8. Paul Cartledge, Professor of Greek Culture Emeritus, University of Cambridge
9. Professor Richard Clogg
10. Louis de Bernières, author
11. Peter Frankopan, Professor of Global History, University of Oxford
12. Stephen Fry
13. Timothy Garton Ash, Professor of European Studies, University of Oxford
14. Charles Grant, Director, Centre for European Reform
15. David Harsent, author, Fellow of the Hellenic Authors Society
16. Judith Herrin, Professor Emerita, King's College London
17. Victoria Hislop, author, Honorary Citizen of Greece
18. David Holton, Emeritus Professor of Modern Greek, University of Cambridge
19. Will Hutton, Principal, Hertford College Oxford
20. Michael G. Jacobides, Professor of Entrepreneurship & Innovation, London Business School
21. Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek, University of Oxford
22. Sean O'Brien, Professor of Creative Writing, Newcastle University
23. Ruth Padel, Professor of Poetry, King's College London
24. Gonda Van Steen, Koraes Professor, King's College London
25. Sofka Zinovieff, author

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline