Κυριακή 5 Μαϊου 2024  10:49:17

Εξαχρείωση στην Τουρκία από επιθέσεις μίσους και απειλών του Ερντογάν και των υπουργών του κατά Ελλάδος - Κύπρου. Για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς καμία απήχηση σε Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά και... Ελλάδα- Κύπρο. Κύριο

Τα νέα δείγματα χθες από την κλιμάκωση, χωρίς κανένα όριο, της ανθελληνικής ρητορείας κατά Αθήνας και Λευκωσίας. Πάντως, κατά τα άλλα δηλώνουν ότι επιθυμούν πολιτισμένο διάλογο.

Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams. Το πλοίο του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, που έχει μήκος 230 μ. και 250 άτομα πλήρωμα, πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι μετά την καθέλκυσή του τον περασμένο Μάρτιο. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τη Νάπολη.

Νέες απειλές Τσελίκ: Το παιχνίδι της Ελλάδας μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων πολιτικών. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος απείλησε λέγοντας: «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάνε το μπόι της. Την προειδοποιούμε την Ελλάδα, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας».
«Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στην Γαλάζια Πατρίδα, στην Πατρίδα των Αιθέρων, ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς. Αν μιλάτε για δικαιοσύνη σας υπενθυμίζουμε πως την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο την έχουμε κηρύξει το 2004, το 2013, και το 2019.

Η δράση του Ορούτς Ρείς το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός είναι εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας και το Ναυτικό μας τους προστατεύει με αυτό το στόχο. Ελληνες και Ελληνοκύπριοι βγάλτε μέσα από τους κωδικούς σας την εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Αν θέλετε σταθερότητα ελάτε να μιλήσετε με εμάς» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τη βούλησή της να συνεχίσει τις προκλητικές δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε εκ νέου η Τουρκία διά του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, χθες, είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τη μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία, αν και αντικείμενο είναι η Λευκορωσία, αναμένεται να τεθεί εκ νέου το τουρκικό ζήτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τη ρητορική της, εγείροντας και πάλι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική», αναφέροντας μάλιστα όχι μόνο τη Θράκη αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, ο κ. Ακάρ σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Τουρκία σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της και επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Καλούμε όλους να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και να συνειδητοποιήσουν ότι τα τετελεσμένα γεγονότα δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί δραστηριότητες στην περιοχή». Παράλληλα, από τη Λιβύη όπου βρέθηκε με την ευκαιρία προώθησης συμφωνίας συνεργασίας για την εκεί δημιουργία στρατιωτικής βάσης, εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η πρόσφατη ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ «δεν έχει καμία ισχύ».

«Προειδοποίηση»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσελίκ ανέφερε σε κομματική συνεδρίαση, όπως μεταδίδεται από την Αγκυρα: «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνούν το μπόι της. Την προειδοποιούμε την Ελλάδα, αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στη "Γαλάζια Πατρίδα", στην πατρίδα των αιθέρων, ούτε στην ξηρά».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε εξάλλου την είδηση ότι η διεύθυνση ερευνών του τουρκικού Κοινοβουλίου κατέληξε σε έκθεση, της οποίας το κεντρικό συμπέρασμα είναι ο ισχυρισμός ότι η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» αντιμετωπίζει «προβλήματα θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου». Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής εγείρεται, μεταξύ άλλων, θέμα ως προς τη διεύθυνση/διοίκηση των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, με τους συντάκτες της έκθεσης να ισχυρίζονται ότι «τουρκικές ομάδες στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα» δεν ελέγχουν τα ιδρύματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, προέβαλε αιτιάσεις περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, κάνοντας επίσης χρήση του όρου «τουρκική». Τότε, σε αυστηρούς τόνους το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές, τονίζοντας πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η Ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline