Κυριακή 5 Μαϊου 2024  04:18:43

Βιάστηκαν αρκετοί υπουργοί να προεξοφλούν ότι θα ερχόταν η κανονικότητα τις αρχές Δεκεμβρίου: Με όλα τα δημοτικά, λιανεμπόριο, παιχνιδάδικα, καφε-μπαρ, εστίαση, εμπόριο... Αλλεπάλληλες οι αισιόδοξες δηλώσεις, που διαψεύστηκαν. Κύριο

Δεν είχαν υπολογίσει αρκετές αυθαιρεσίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε Μακεδονία-Θράκη- Θεσσαλία αλλά και αγνόησαν την τελική, αποφασιστική γνώμη των καθηγητών και δεν ήταν η δική τους.

Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των καταστημάτων τον Δεκέμβριο και οι αισιόδοξες προβλέψεις

16.11.2020.Η κυβέρνηση σιγά σιγά ανοίγει την κουβέντα για άνοιγμα τόσο των καταστημάτων λιανικής όσο και της εστίασης, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων. Σε αυτό άλλωστε αναφέρθηκαν τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης όσο και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με το dikaologitika.gr, τα σενάρια που εξετάζονται δειλά δειλά από την κυβέρνηση έχουν μία κοινή συνισταμένη και αυτό είναι το μοντέλο Μαΐου. Όποιο σενάριο και να προκριθεί, όπως τότε έτσι και τώρα πρώτα θα ξεκινήσουν τα καταστήματα λιανικής και μετά η εστίαση.

Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να ανοίγει τα καταστήματα λιανικής την 1η Δεκέμβριου και την εστίαση μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 7 Δεκέμβριου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει με ουτοπία καθώς από... χτες, θα έπρεπε να έχουμε μείωση κρουσμάτων, μείωση διασωληνωμένων και γενικά το ΕΣΥ να πάρει βαθιά ανάσα. Εντούτοις, οι λοιμωξιολόγοι με καθημερινές τους δηλώσεις ψαλιδίζουν τις ελπίδες καθώς όπως τονίζουν αναμένεται μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες όχι όμως και των διασωληνωμένων, που όπως λένε θα αυξηθούν.

Το δεύτερο σενάριο και το πιο εφικτό είναι τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 7 Δεκέμβριου και μία βδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με σκληρότερους κανόνες σε σύγκριση με τον Μάιο που δεν θα χωρούν παρερμηνείες. Το ανώτατο όριο καθήμενων σε τραπέζι θα είναι δύο, εξαιρουμένων οικογενειών, οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων θα αυξηθούν ενώ δεν αποκλείεται, όπου αυτό είναι εφικτό να απαγορευτούν οι καθήμενοι σε εσωτερικό χώρο. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα αγοράς θερμαντικών σωμάτων από τους επιχειρηματίες εστίασης με επιδότηση.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι να τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου έτσι ώστε να μην χαθεί εντελώς όλος ο τζίρος των εορτών. Σε περίπτωση που προκριθεί αυτό το σενάριο φαίνεται πως θα θυσιαστεί η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση δεν θα πάρει το ρίσκο να την ανοίξει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ βαθιάς ύφεσης και έστω και στο παραπέντε, τόνωσης της αγοράς. Όπως τόνισε σε πρωινή εκπομπή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το μη άνοιγμα της αγορά για τις γιορτές θα ήταν καταστροφή.

27.11.2020..Υπουργός Ν.Κεραμέως για άνοιγμα σχολείων πριν τις Γιορτές: Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο

Τι δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων – Πώς θα γίνει – Ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι.

Το πράσινο φως των ειδικών περιμένει το υπουργείο Παιδείας ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά.

«Οι αποφάσεις, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Η κ. Κεραμέως, σημείωσε πώς οι συζητήσεις με τους επιστήμονες θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες όπου θα δρομολογηθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Πάντως, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η εισήγηση.

Όσον αφορά τη τηλεκπαίδευση, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο δίκτυο έχουν ξεπεραστεί και πλέον γίνονται κανονικά τα μαθήματα. 7 ώρες με κάθε μάθημα να διαρκεί από 40 λεπτά. «Τίποτα δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία όμως όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline