Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  07:58:35

Υπουργείο Υγείας: «Oι πολίτες δεν θα διαλέγουν το εμβόλιο, που θα κάνουν σε δύο δόσεις...». Με βεβαιότητα θα είναι το Pfizer,συμπαραγωγής ΗΠΑ- Γερμανίας. Πρώτο, ήδη, εμβόλιο σε Καναδά, ΗΠΑ, και Αγγλία. Κύριο

Στοίχημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκης είναι ότι μέχρι το Πάσχα στις 2 Μαΐου να έχουν εμβολιασθεί από δύο φορές κάθε πολίτης, πάνω από 4-5 εκατομμύρια ατόμων, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των ενήλικων ανδρών και γυναικών.

Πρώτο και κυρίαρχο το συγκεκριμένο εμβόλιο συμπαραγωγής ΗΠΑ- Γερμανίας. Στον Καναδά η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Pfizer . Πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, μετά την Αγγλία.

-Μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού το οποίο αναπτύχθηκε και παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech παραδόθηκε προχθές στον Καναδά, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μέσω Twitter.

«Η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εναντίον της COVID-19 έφθασε στον Καναδά», ανέφερε ο Τριντό. «Αυτό είναι καλό νέο. Αλλά η μάχη εναντίον της COVID-19 δεν τέλειωσε. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ας διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την επαγρύπνησή μας».
Παράλληλα, μια νοσοκόμα εντατικής ο 1ος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ.
Οι πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις άρχισαν να μεταφέρονται στα κέντρα διανομής στις ΗΠΑ , μόλις 11 μήνες αφότου η χώρα κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα Covid-19.

Ο υφυπουργός Υγείας και υπεύθυνος ενημέρωσης κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι τα εμβόλια ήδη κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών( δηλαδή με πρώτες γενικές εγκρίσεις από τα κράτη) και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων. Συγκεκριμένα, ποσότητες, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με την ηγεσία της Ε.Ε. και ότι η διανομή τους θα γίνει ισότιμα και αναλογικά στα 27 κράτη., χωρίς προτιμήσεις και διαχωρισμούς..

«Οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τερματίζοντας την σχετική εικοτολογία..

Τόνισε ότι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται και μόλις έρθουν τα εμβόλια στη χωρά μας οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες. Περί τα μέσα Ιανουαρίου κατά τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, επίσης, ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Σημείωσε, δε, ότι η μεγίστη δυνατότητα εμβολιασμού με βάση το σχεδιασμό είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα.

Για τα φαρμακεία διευκρίνισε ότι δε θα γίνονται εκεί τα εμβόλια, ωστόσο οι πολίτες μέσω των φαρμακείων θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα.

Σημείωσε, πάντως, ότι τα κρούσματα πέφτουν, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline