Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  11:13:43

Η Άγκυρα ταπεινωμένη απειλεί με ...αντίποινα. Oι θεσμικές ΗΠΑ, αγνόησαν τον «φαύλο φίλο» Ντ. Τραμπ και επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400. Αυστηρές δηλώσεις του φιλέλληνα ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο. Κύριο

Από καιρό τώρα με ανοικτούς λογαριασμούς προς το καθεστώς Ερντογάν παρά την φαύλη πολιτική φιλία και υποστήριξη του Ντ. Τραμπ. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο "Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)". Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε σε tweet ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Με τον Ερντογάν να κάνει παράπονα και να κλαίγεται ότι αδικείται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την αρνητική τους απόφαση , από την άλλη το κατευθυνόμενο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις κυρώσεις των ΗΠΑ ενώ απείλησε με ....αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον. Η γνωστή τακτική της θρασύτητας και αμετροέπειας με τις πλάτες της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδικάζει την απόφαση και αναφέρει πως «η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχθούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας, με τρόπο που αξίζει σε δύο συμμάχους, και η προσφυγή τους σε μονομερείς κυρώσεις είναι μια πράξη που στερείται λογικής».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.
KάπαResearch: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το εμβόλιο – Πόσοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν
#BREAKING US slaps sanctions on Turkish defense firm over Russian purchase: Pompeo pic.twitter.com/Kl7xfbmD7S
— AFP News Agency (@AFP) December 14, 2020

Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.
Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ρωσία: «Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες.

-Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 -«Θα γυρίσουν μπούμερανγκ», απείλησε καταρχήν η Άγκυρα για εσωτερική κατανάλωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά και απόκτηση των S-400, μέτρα που στοχεύουν τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών, τον πρόεδρό της και τρεις υπαλλήλους, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline