Σάββατο 11 Μαϊου 2024  00:42:18

Είναι έξι και όχι τέσσερις οι περιπτώσεις ελεύθερης μετακίνησης από νομό σε νομό τις Γιορτές. Ελιές και λάδι μέχρι τον Ιανουάριο και οι προσκλήσεις από δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Κύριο

Κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ανήλθαν όσοι μετακινήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ελεύθερα από νομό σε νομό, ως ιδιοκτήτες ή εργάτες σε ελαιοστάσια και σε περιβόλια και για δικαστικές-συμβολαιογραφικές υποθέσεις.

Τα νέα μέτρα του lockdown, με τις συνακόλουθες απαγορεύσεις μετακινήσεων, θα διατηρηθούν σε ισχύ τα Χριστούγεννα και έως τις 7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας, τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας και ανώτατο όριο 9 ατόμων, από δύο οικογένειες, στο ρεβεγιόν.

Επιπλέον, τόνισε θα παραμείνει σε ισχύ, το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού, που παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο θα υπάρξουν νόμιμες εξαιρέσεις δηλαδή ελευθερίες στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, μέχρι μετάβασης σε άλλη μεγάλη Περιφέρεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Επιπλέον, ειδική δυνατότητα μετακίνησης θα δοθεί και για τους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown. (για λόγους εργασίας κάθε είδους, εργαστηρίων, ασθενείας κλπ)

Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ' εξαίρεση για τους εξής τέσσερις λόγους, που όμως δεν είναι οι μόνοι και αποκλειστικοί:

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία λόγω εργασίας σε άλλη περιοχή,
-επανένωση οικογενειών, δηλαδή λχ. παιδιά και σύζυγος να μεταβούν στον τόπο εργασίας-κατοικία του πατέρα, παιδιά σε οικοτροφεία κ.α.
- σοβαροί λόγοι υγείας για νοσηλεία, θεραπεία ή ειδικές εξετάσεις σε νοσοκομειακές μονάδες σε άλλους νομούς
-επαγγελματικούς λόγους και άλλους αναφερόμενους σε κτηματικές ανάγκες για ελιές, λάδια και περιβόλια. (πορτοκάλια, μήλα)

Υπάρχουν ωστόσο πρόσθετες εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Νέου Έτους και Θεοφανείων. Για δικαστικές και συμβολαιογραφικές υποθέσεις είτε λ.χ για καταθέσεις μαρτυρίας, ένορκες βεβαιώσεις , παρουσία σε διαθήκες (σύνταξη και αποδοχή), κατάρτιση συμβολαίων πώλησης ή για προσύμφωνο κλπ,.

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος - Έγγραφα που το αποδεικνύουν: Η μετάβαση αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου.

- Μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
- Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου / συμβολαιογράφου που πιστοποιεί με αποστολή έγχαρτου εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την κλήση / πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
- Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας οι τρεις αυτές κατηγορίες, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός της περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις, της μετάβασης πρέπει να προηγείται αποστολή SMS στο 13033 με Κωδικό 3.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline