Σάββατο 4 Μαϊου 2024  06:54:30

«Σύγκριση με τα Άουσβιτς» στα μέτρα ελέγχου στα ΑΕΙ των Χρυσοχοίδη- Κεραμέως προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Την οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου αλλά και του νηφάλιου Γρηγόρη Δημητριάδη. Κύριο

Ακραία αντιπολιτευτική κριτική από έγκυρη εφημερίδα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και ατυχής έμπνευση ενός «απαγγελτικού» σκίτσου.

Ατυχής έμπνευση, ακραία και προσβλητική της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και λάθος δημοσίευση από μια συνήθως αντιπολιτευτική αλλά χωρίς λαϊκισμούς, αρκετά αξιόπιστη εφημερίδα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη Αριστερά.
Την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) προκάλεσε το σκίτσο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», συνδέοντας τις αλλαγές που προωθούνται για την φύλαξη των ΑΕΙ, με το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

«Ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος», επισημαίνει το ΚΙΣΕ, μιλώντας για «άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η πύλη του Άουσβιτς: Μόλις 76 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945, Σοβιετικοί στρατιώτες αντίκρισαν σκελετωμένα κορμιά, μύρισαν τη καμένη σάρκα, ο ουρανός σκοτεινός από τον καπνό των φούρνων, αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα η απανθρωπιά του ανθρώπου. Και ήταν μόνον η αρχή της αποκάλυψης της Σοά, του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων και της εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων άλλων "διαφορετικών" από τους Ναζί.
Η περιβόητη επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει», που επινοήθηκε για να εξαπατήσει όχι μόνον τα θύματα, αλλά και τον κόσμο όλον, είναι το σύμβολο του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Ο ευτελισμός του και η σχετικοποίησή του συνιστούν νομιμοποίηση της λήθης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Στο νέο σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 16.1.2021, παραλλάσσεται η ναζιστική επιγραφή με την επινόηση του σκιτσογράφου «Οι σπουδές απελευθερώνουν», ταυτίζοντας την πύλη του Άουσβιτς με τις πύλες των Πανεπιστημίων, και τους κρατούμενους αυτού του φρικτού στρατοπέδου εξόντωσης με τους φοιτητές. Πρόκειται για μια άθλια και χυδαία εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή στάση σεβασμού της εφημερίδας προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος και η σταθερή θέση της κατά του αντισημιτισμού, δεν μπορούν να προβάλλονται ως άλλοθι για τη φιλοξενία σκίτσων που προσβάλλουν, τόσο την μνήμη των θυμάτων, όσο και αυτούς που επέζησαν του μοναδικού αυτού εγκλήματος, ευτελίζοντας τον τόπο του μαρτυρίου που βίωσαν.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Έλληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Άουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας.
Αθήνα, 18.01.2021

Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της ΕτΣ: «Ντροπή που συγκρίνει οποιαδήποτε πολιτική με το Άουσβιτς»

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήπιος και προσεκτικός, εχθρός της προσωπικής προβολής, ο πιο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, χρησιμοποιεί τακτικά το Twitter, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που του είναι ιδιαίτερα προσφιλές. Σχεδόν πάντα αναπαράγει είτε αναρτήσεις ειδησεογραφικών sites είτε υπουργών ή βουλευτών, που αναφέρονται σε πτυχές του κυβερνητικού έργου και σε μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται.

Αυτή τη φορά ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ξέσπασε και εξέφρασε την προσωπική του άποψη, σε μία από τις σπάνιες φορές που το κάνει δημόσια, μέσω social media. Η αιτία ήταν ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα των Συντακτών, που απεικονίζει την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, για να κάνει έτσι ένα παραλληλισμό με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με την προσυπογραφή για τα θέματα ελέγχου εισόδου στα ΑΕΙ του Μιχ, Χρυσοχοίδη.. Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου ήταν το στρατόπεδο στην Πολωνία στο οποίο οι Ναζί εξόντωσαν περί το ένα εκατομμύριο Εβραίους και Ρομά.

«Είναι αδιανόητο να συγκρίνεται, ξανά και ξανά, οποιαδήποτε πολιτική με το Ολοκαύτωμα και το Άουσβιτς. Είναι η τρίτη φορά σε 3 χρόνια που γίνεται. Τέτοιου είδους συγκρίσεις προσβάλουν την ιστορική μνήμη. Ντροπή.», έγραψε στο twitter ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline