Σάββατο 11 Μαϊου 2024  14:44:30

Καρκινοβατεί στο 2,75%, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Ούτε 300.000 έναντι 2 εκατ. το μήνα.....Το διεθνές Politico προβλέπει τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιασθεί μόνο το 23%. Κύριο

Με το αναγκαίο 70% να επιτυγχάνεται μόνο τον Μάρτιο του 2023, εάν συνεχισθεί η έως τώρα πανευρωπαική κατάσταση με τις μεγάλες καθυστερήσεις και ασυνέπειες φαρμακοβιομηχανιών, της Ε.Ε. και Κυβερνήσεων.

Καταφανή η αποτυχία της ηγεσίας της Ε.Ε. να εξασφαλίσει μια σοβαρή και αξιόπιστη δέσμευση-συνεργασία της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες ,που αποδείχθηκαν αδίστακτες στην ασυνέπεια και την κερδοσκοπία τους.

Στο χαμηλό επίπεδο, μόλις 2,75% του πληθυσμού έφτασε χθες το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Πολύ φτωχός απολογισμός, που έκλεισε ένα και πλέον μήνα.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού χθες ο απόγευμα, ο ίδιος ενημέρωσε περίπου 292.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας, ενώ χθες οι εμβολιασμοί άγγιξαν τις 22.000.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε το επόμενο διάστημα τη λειτουργία 300 επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εντός του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τα παραπάνω εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία στο σύνολο θα ανέρχονται σε 700. (έναντι λειτουργίας 1180, που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση και μάλιστα από τον πρώτο των εμβολιασμών.)
Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο απαισιόδοξα μετά τις πρώτες εξαγγελίες για εκατομμύρια εμβόλια και εμβολιασμούς, που αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες.

Συγκκριμένα, ο λεγόμενος «πόλεμος των εμβολίων» έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό στις χώρες της ΕΕ, με το Politico σε άρθρο του για την πορεία των εμβολιασμών να κάνει λόγο για δυσοίωνες προβλέψεις και για τη χώρα μας.
Το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν ήταν να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που απέχει δραματικά από την πραγματικότητα μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά με την AstraZeneca, οι προβλέψεις ειδικά για τη χώρα μας, σύμφωνα με το Politico, είναι ότι αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός με τους σημερινούς ρυθμούς ως το Σεπτέμβριο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 23% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό 70% των εμβολιασμένων αναμένεται να επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2023 . Γεγονός που θα σημαίνει ότι η δοκιμασία της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών της Ε.Ε. πριν από την πανδημία και τις μεταλλάξεις θα τερματισθεί μετά τρία χρόνια, αρχή γενομένης από τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca συμφώνησε να δώσει επιπλέον εννέα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ έως τον Μάρτιο, έπειτα από ανοιχτή σύγκρουση των δύο πλευρών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «ένα βήμα μπροστά», ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, οι 40 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονται τώρα από την AstraZeneca είναι και πάλι σχεδόν οι μισές από την ποσότητα που υπήρχε η προσδοκία να παραληφθούν, ενώ τα εφοδιαστικά προβλήματα συνεχίζονται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline