Τρίτη 14 Μαϊου 2024  07:36:16

Όλο και χειρότερα η κατάσταση στην Αττική, με προβλέψεις ότι σύντομα θα αυξηθούν κρούσματα (πάλι πάνω από 1.000 την ημέρα), οι θάνατοι(που προσεγγίζουν ήδη τους 6.000) και οι διασωληνωμένοι. Καθημερινά 60-80 εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής. Κύριο

Μεγάλη η μόλυνση στην Πάτρα( χθες 43),ενώ αντίθετα η Θεσσαλονίκη έχει περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα (μόλις 39 κρούσματα χθες). 

Όλο και χειρότερη η όλη κατάσταση στην Ελλάδα με πρωτοπόρα τη Αττική, που αλλάζει τα δεδομένα. Μόλις 11.391 ήταν χθες τα ερευνηθέντα πρόσωπα, από τα οποία προέκυψαν 543 άτομα μολυσμένα και από αυτά οι 265 στην Αττική. Με σχεδόν διπλασιασμό των θανάτων.Την ίδια στιγμή, 248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.

To 86.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
1.121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όπως κάθε ημέρα, έτσι και σήμερα, η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Αχαΐα, για πρώτη φορά μετά τη Θεσσαλονίκη που συνηθίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Η ανοδική πορεία των τελευταίων 24ωρων στα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίστηκε σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 543 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στην Ελλάδα.
Όπως κάθε ημέρα, έτσι και χθες, η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Αχαΐα, για πρώτη φορά μετά τη Θεσσαλονίκη που συνηθίζει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Σημειώνεται πάντως πως διενεργήθηκαν μόλις 11.391 δειγματοληπτικά τεστ. Με προβλέψεις από τα λύματα έως άλλα δεδομένα ότι θα αυξηθούν κατά 40% τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι.

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 260 νέες μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 43 κρούσματα.

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη με 39 κρούσματα, ενώ 29 καταγράφονται στην Εύβοια.

Αναλυτικά ο χάρτης των κρουσμάτων

krousm1

krousm2

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Αττική, η οποία από το πρωί του Σαββάτου είναι και επίσημα στο «κόκκινο» επίπεδο του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Όπως συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες μέρες, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά σχεδόν κρούσματα από το σύνολο.
Συγκεκριμένα, σήμερα στην πρωτεύουσα καταγράφονται 260 κρούσματα από τα 543 της χώρας.
Σε δύσκολη κατάσταση είναι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 64 κρούσματα.
Ακολουθεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 46 κρούσματα και ο Πειραιάς με 41 μολύνσεις.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή στο Λεκανοπέδιο
• 39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
• 32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
• 46 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
• 14 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
• 64 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
• 24 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
• 41 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: «40% αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο»

Ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Από την 20ή Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί τη μετάδοση» σημείωσε συγκεκριμένα.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση» διευκρίνισε.

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών» τόνισε.

Ερωτηθείς αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».
«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν» πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline