Κυριακή 28 Απριλίου 2024  02:52:29

Πιεστική, πλέον, η ανάγκη για διπλή μάσκα. Θα γίνει υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Προστατεύει κατά 96% από τους κινδύνους μόλυνσης και διασποράς. Κύριο

Την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες, πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες, αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες ή αν γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

«Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Για παράδειγμα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται. Βέβαια δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμο να κυκλοφορεί με τη μύτη απ' έξω ή τη μάσκα στο σαγόνι... Προφανώς αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο ούτε τους άλλους».

«Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ' έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων» συνέστησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος . Συναντίληψη που έχει ωριμάσει ως αναγκαιότητα στους κόλπους των λοιμωξιολόγων για μεγαλύτερη προστασία.

«Όσο νωρίτερα και όσο περισσότερα και καλά τηρούνται τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε, τόσο πιο καλά θα πάει η κατάσταση» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα πάμε σε μια καλή ύφεση τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου μήνα, με δεδομένο ότι αρχίζει και εμβολιάζεται μαζικά ο πληθυσμός, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες θα έρθουνε σιγά σιγά και θα αυξηθούν οι πλατφόρμες» επεσήμανε ο καθηγητής, μετά την σχετική αναφορά στο όλο θέμα από μέλη της Επιτροπής.

«Ο στόχος μας είναι να πάμε να πάμε στην απόκτηση σημαντικού βαθμού ανοσίας στις δύσκολες ομάδες που έχουμε, ούτως ώστε να ελαττώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας»

«Είναι δύσκολη η εποχή, είναι δύσκολος ο χειμώνας, οι συνθήκες ευνοούν τον ιό και την διασπορά του, θα μπούμε σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μέτρα και να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είναι κίνδυνος θάνατος ο συνωστισμός» προσέθεσε.

Μιλώντας για τη διπλή μάσκα, που φαίνεται πώς θα είναι το επόμενο βήμα άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο κ. Γώγος είπε ότι έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση εδώ και δύο βδομάδες, με δεδομένο το θέμα της μεταδοτικότητας.

«Έχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά. Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ' έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης» εξήγησε.

Αποτελεί η διπλή μάσκα ανάχωμα στην πανδημία; Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη χρήση της

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους ειδικούς, οι οποίοι φέρονται προβληματισμένοι για μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Μεταξύ άλλων, την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες, αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες ή αν γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση.
Οι εικόνες με πολίτες να μην γνωρίζουν έναν χρόνο από την αρχή της πανδημίας πως να φορούν σωστά τη μάσκα τους, οδηγεί τους λοιμωξιολόγους να βάζουν στο τραπέζι τη σύσταση για χρήση διπλής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι δύο μάσκες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%.
Το ζήτημα, αναμένεται να συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης.

Υπό εξέταση το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της διπλής μάσκας

Στο ερώτημα ποια μάσκα μας προστατεύει καλύτερα από τον κορωνοϊό - η μονή ή η διπλή - επιχείρησε να απαντήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στη χώρα μας δεν έχουν αλλάξει, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί τι πρέπει να γίνει για τη χρήση της μάσκας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μάλιστα, επικαλέστηκε αποτελέσματα μελέτης του CDC, αναφέροντας ότι η «ικανή προστασία απαιτεί μάσκα και από τα δύο άτομα, η οποία παρέχει προστασία σε ποσοστό 84,3%. Το ποσοστό σε περίπτωση χρήσης διπλής μάσκας είναι 96%, όμως η μάσκα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις. Οι οδηγίες για τη χρήση δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας. Για να προστατεύει, πρέπει να έχει καλή ποιότητα, να μην έχει κενό στο πλάι και να διαθέτει τρεις στρώσεις. Οι υφασμάτινες πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.
Πάντως, οι συζητήσεις για το εάν είναι καλύτερο να φοράμε δύο μάσκες έχουν ξεκινήσει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του στελέχους του κορωνοϊού.

Οι συστάσεις του CDC

Η σωστή χρήση της μάσκας και η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, υποστηρίζει μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων. Όταν και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 96% των σταγονιδίων.
Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πλευρικά κενά, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά, λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.
Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι υποστήριξε ότι τα ευρήματα της μελέτης «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης μάσκας και της σιγουριάς ότι ταιριάζει στενά και άνετα πάνω στη μύτη και το στόμα μας».

Η Ουαλένσκι είπε, επίσης ότι το CDC δεν θα αλλάξει την σύστασή του που θέλει όλους όσοι είναι πάνω από 2 ετών να πρέπει να φορούν μάσκα όταν συναντώνται με κάποιον με τον οποίο δεν ζουν μαζί. Ωστόσο, το CDC θα ανανεώσει την σύστασή του «για να παρέχει νέες επιλογές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εφαρμογής μάσκας», δήλωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline