Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  13:39:39

Βάνα Παπαευαγγέλου: Προσοχή... Μεγάλοι οι κίνδυνοι για νέα κρούσματα κυρίως σε δύο χώρους: οικογενειακούς και επαγγελματικούς. Κύριο

Η Αττική είναι απειλητικό πρόβλημα. -Στα 10.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα πάνω από 5.500 στην Αττική.

Την αισιοδοξία τους για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασαν το απόγευμα της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ο δείκτης RT έχει πέσει κάτω από το 1 και το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δείχνει να αποδίδει. Ωστόσο, η καθηγήτρια εξήγησε πως πιθανότατα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας. Η ίδια συμπλήρωσε πως ο κυλιόμενος μέσος 7 ημερών υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.

Προσοχή στους χώρους εργασίας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στη μετάδοση του κορωνοϊού εντός των χώρων εργασίας (και της κατοικίας-οικογένειας)τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ εργασίας και σπιτιού όπου η μετάδοση μπορεί να γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε. «Πολλές φορές έχουμε μια λανθασμένη εικόνα ασφάλειας ότι στη δουλειά βλέπουμε συγκεκριμένα άτομα και δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Αυτό δεν ισχύει, αν κολλήσουμε στο χώρο εργασίας, θα το μεταφέρουμε σπίτι και έπειτα οι συγγενείς μας στον δικό τους χώρο εργασίας», διευκρίνισε. Με αναγκαία την προσοχή τις επαφές μας με συγκεκριμένα λίγα πρόσωπα.

Στα 10.500 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα εκ των οποίων πλέον των 5.500 κρουσμάτων να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρατηρείται διασπορά τους βρετανικού στελέχους στην κοινότητα με 742 κρούσματα που όμως δεν προβληματίζει τους ειδικούς καθώς τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία.
Ήδη το 6% των πολιτών και έχει εμβολιαστεί είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ενώ παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων στους ευάλωτους πολίτες άνω των 75 ετών.

Αντιθέτως, όπως είπε η κ Παπαευαγγέλου, μας ανησυχεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευόσμου όπου μπαίνει πλέον σε αυστηρό lockdown και εκτεταμένο testing στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την Παπαευαγγέλου παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε καμπανάκι του ιδιαίτερου κινδύνου για τη διασπορά του ιού στους εργασιακού χώρους, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως είπε πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο καθώς οι «συνάδελφοι μας έχουν και άλλες επαφές και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε». Πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα είπε η κ. Παπαευαγγέλου υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας καθώς είναι αποτελεσματική για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline