Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:09:01

Κεφαλογιάννη, Βόζεμπεργκ, Πλεύρης, Μπογδάνος. Τέσσερις εσωτερικές αιχμές από τον χώρο της ΝΔ κατά της υπουργού Λ. Μενδώνη. Κύριο

Πλέον ενοχλητική στην ηγεσία της ΝΔ, εκείνη της Όλγας Κεφαλογιάννη, με αιχμές και κατά της Κυβέρνησης, ότι δεν επέδειξε καλά ανακλαστικά.

Βολές, ολίγον ενοχλητικές για την κυβερνητική-κομματική εικόνα ενότητας κατά της υπουργού Πολιτισμού κάποιες κριτικές «εκ των ένδω». Απόψεις κριτικές και από φίλιες φωνές, όπως πρωτης της κ. Ελίζας Βόζενμπεργκ, της διπλά επικριτικής Ολγας Κεφαλογιάννη και των επίσης βουλευτών Αθηνών Κων. Μπογδάνου και Θάνου Πλεύρη. Η ευρωβουλευτής ζήτησε την παραίτηση της υπουργού για «να διευκολύνει τον πρωθυπουργό», ενώ ο βουλευτής Α΄ Αθηνών ανέφερε πως δεν νοείται πολιτικός να λέει πως εξαπατήθηκε, αφήνοντας αιχμές για την υπουργό Πολιτισμού.

«Θα έπρεπε η αντίδραση της κυβέρνησης να ήταν πιο γρήγορη» ήταν το «καρφί» της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία άφησε αιχμές και κατά της Λίνας Μενδώνη
Ύπαρξη «αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης» εντοπίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που αφορούν στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, βάζοντας και αυτή με τη σειρά της στο στόχαστρο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

1.Όλγα Κεφαλογιάννη για Μενδώνη: «Δεν είναι κακό να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και να ζητάμε συγγνώμη». Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη

Αποστάσεις από την Υπουργό Πολιτισμού αλλά και την Κυβέρνηση, Λίνα Μενδώνη κράτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της.
Μιλώντας στο Action24 η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «ως αντιπολίτευση, η πρόταση του Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ ήταν πως οι προκηρύξεις για τις θέσεις καλλιτεχνικών διευθυντών πρέπει να γίνονται με διαγωνισμό από ανεξάρτητες επιτροπές».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «πολιτική ευθύνη» στην υπόθεση Λιγνάδη σημειώνοντας: «Δεν είναι κακό στην πολιτική να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και δεν είναι κακό να ζητάμε και συγγνώμη. Και η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Δεν έχει να κάνει με το αν "ήξερα, δεν ήξερα" ούτε με το αν "φταίω ή δεν φταίω". Όταν με την υπογραφή σου έχεις ορίσεις ένα πρόσωπο που στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι δεν είχε συνολικά το προφίλ για να υπηρετήσει μία δημόσια θέση ευθύνης προφανώς εκεί υπάρχει θέμα ευθύνης, που ξαναλέω είναι αντικειμενική».

Κεφαλογιάννη: Θα έπρεπε η αντίδραση να είναι πιο γρήγορη

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση άργησε να ενεργήσει, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε: «Θεωρώ ότι με το που ξεκίνησαν να ακούγονται διάφορες φωνές και να δημιουργείται ένα κλίμα για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, θα έπρεπε η αντίδραση να ήταν πιο γρήγορη. Και σίγουρα το ότι αυτό κράτησε δύο και τρεις εβδομάδες δεν βοήθησε καθόλου, όταν δόθηκε η λύση, να υπάρχει η αίσθηση ότι εκτονώθηκε η κατάσταση»

2. Ελ. Βόζεμπεργκ: Οφείλει να παραιτηθεί η Μενδώνη, έχει αντικειμενικά πολιτική ευθύνη

Την άποψη ότι η κυρία Λίνα Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη της επιλογής (σ.σ: του Δ. Λιγνάδη), εξέφρασε με δηλώσεις της στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης, ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η κυρία Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι η κυρία Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε όπως είπε.
Δεν είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων, τόνισε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός είναι η "βιτρίνα" της χώρας.

3. Μπογδάνος για Μενδώνη: Εγώ στη θέση της θα είχα παραιτηθεί.

Θέση υπέρ της παραίτησης Μενδώνη πήρε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

«Εάν ήμουν υπουργός Πολιτισμού και είχε ξεσπάσει αντίστοιχο σκάνδαλο με αυτό του Δημήτρη Λιγνάδη κατά την θητεία μου, θα είχα θέσει σε διαθεσιμότητα τον ίδιο και την παραίτησή μου στη διάθεση του προέδρου», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος σε όσους ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Έσπευσε ωστόσο να εξηγήσει πως αυτό δεν σημαίνει πως θεωρεί πως φταίει η υπουργός Πολιτισμού, ωστόσο, τόνισε, μερικές φορές καλείσαι να παραιτηθείς από ευθιξία, από κομματικό πατριωτισμό ή για να προστατέψεις τον αρχηγό.
«Είναι αυτό που κάποτε είχε πει η Ρένα Δούρου, αν γίνει στραβή στην βάρδια σου», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

4. Πλεύρης κατά Μενδώνη / «Δεν νοείται πολιτικός να λέει ότι εξαπατήθηκε»

Μετά την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη και ο Θάνος Πλεύρης εξαπέλυσε πυρά κατά της υπουργού Πολιτισμού

Τη σκυτάλη από την Ελίζα Βόζεμπεργκ που πρώτη από τη ΝΔ ζήτησε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη πήρε ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στην Λίνα Μενδώνη για δυο αναφορές της.
Για τη δήλωσή της ότι εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη, επισημαίνοντας ότι «πολιτικός κατά την άποψή μου δεν νοείται να λέει "εξαπατήθηκα"» αλλά και για την αναφορά της ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένα επικίνδυνος άνθρωπος λέγοντας ότι ως νομικός οφείλει να τονίσει ότι «την επικινδυνότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια δεν την κρίνει η πολιτική ηγεσία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline