Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  07:54:35

Αίσθηση από όσα υπονοεί η καθηγήτρια Αναστ. Κοτανίδου για τους «33 ειδικούς» κατά της πανδημίας: «Η Επιτροπή έχασε τον παλαιό βηματισμό. Κουραστήκαμε. Παίρνουμε λάθος αποφάσεις, μεταφέρονται λάθος εισηγήσεις». Κύριο

Σε δηλώσεις αποκαλυπτικές, που προκαλούν αίσθηση για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των ειδικών κατά της πανδημίας του κορωνοϊού προχώρησε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Αυτοκριτική με αυστηρότητα, υπευθυνότητα και με δυσάρεστες διαπιστώσεις για τη λειτουργία, τον συντονισμό, την αποτελεσματικότητα ως ανώτατου οργάνου της Πολιτείας. Και επιπλέον για την απουσία σοβαρής (υπεύθυνης) σύνδεση της με το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι στις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού χάνονται περισσότερες ώρες απ' ό,τι θα έπρεπε εξέφρασε η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασία Κοτανίδου, αναφερόμενη στη λειτουργία της Επιτροπής των 33 ειδικών επιστημόνων, που φαίνεται να έχει εκφυλισθεί.. Πάντως δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τη σαφήνεια που συνοδεύει την επικοινωνία των εκάστοτε αποφάσεων για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», όπου παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της Metron Analysis, η καθηγήτρια διευθύντρια του ΜΕΘ στον ' Ευαγγελισμό» και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας υπογράμμισε με παρρησία ότι η επιτροπή στο πλαίσιο αυτό ίσως έχει χάσει τον βηματισμό της, και στάθηκε στο γεγονός ότι ενίοτε οι αποφάσεις μεταφέρονται εσφαλμένα είτε προς την Κυβέρνηση είτε προς τους πολίτες.

«Στην επιτροπή, ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά αλλά και πολύ αποκαλυπτικά...

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί στο «μαύρο κουτί» της επιτροπής, κάνοντας λόγο για συγκρούσεις και πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό της. «Μετά όμως βγαίνει ένα χαρτί και το ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδαλιάς. Μήπως δημιουργεί αυτό ένα πρόβλημα νομιμοποίησης και αποδοχής των μέτρων;»,, διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας, η κ. Κοτανίδου ήταν αποκαλυπτική: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Το είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν δελτίο τύπου με bullets. Π.χ. τώρα πρέπει να φοράμε μάσκα γιατί έχει βρεθεί ότι εφέτος που όλοι φοράμε, δεν έχουμε γρίπη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπειθε πολύ κόσμο να τη φοράει. Τα νοσοκομεία φέτος δεν έχουν καμία περίπτωση γρίπης».
«Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις, με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό ορισμένες φορές οδηγεί στην εσφαλμένη μεταφορά των αποφάσεων.

Δυσάρεστο που νοσηλευτικό προσωπικό δεν κάνει το εμβόλιο

Τόνισε ακόμα ότι ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στην ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε».

Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο», είπε, «είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση όπως οι περισσότεροι αρνητές».

««Με εντυπωσιάζει ο ισορροπημένος, ρεαλιστικός και εξαιρετικά παιδαγωγικός τρόπος που τοποθετείτε τα πράγματα. Μας προσγειώνετε κ. Κοτανίδου, ως κοινωνία και κοινή γνώμη, και σας ευχαριστώ πολύ», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline