Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  09:27:01

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για ένα σπουδαίο, αιωνόβιο δημοσιογράφο. Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου συνομιλεί με τον πατέρα της Χάρη για τον ίδιο και την Ελλάδα του 20ου αιώνα. Κύριο

Οι εμπειρίες, η σοφία και το πρότυπο ενός πρωτοπόρου αθλητικού δημοσιογράφου και διεθνούς Έλληνα.

-Θα μπορούσε να είναι απλά ένα καλογραμμένο βιβλίο. Είναι κάτι περισσότερο. Ένα αφιέρωμα θαυμασμού και αγάπης προς τον σπουδαίο πατέρα της. Είναι κάτι υπέρτερο. Βιβλίο σύγχρονης δημοσιογραφίας, θερμό σε συναισθήματα αλλά και αποστασιοποιημένο, όπως η έρευνα έως τον πυρήνα κάθε θέματος, κάθε αφήγησης και κάθε εποχής.

Είναι κάτι διαφορετικό και περισσότερο πολύτιμο το βιβλίο αυτό " Χάρης Λυμπερόπουλος, κοντά στον αιώνα" με την υποδειγματική δομή και ύφος αφήγησης, από μια ενδιαφέρουσα βιογραφία του Χάρη Λυμπερόπουλου, γραμμένο από τη συνάδελφο κόρη του, συνάδελφο με σοβαρή καριέρα ήδη στα πολιτιστικά θέματα και με συγγραφικές αρετές. Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα υπόδειγμα δομής, σύνθεσης και ατομικού πορτραίτου, στο οποίο αποτυπώνεται το μέγεθος και η φυσιογνωμία της Ελλάδος του 20ου αιώνα.

Ένας κοινός αναστοχασμός πατέρα και κόρης μέσα από την ατομική συλλογική ιστορία, την προσωπική και κοινωνική, τα περιστατικά όχι μόνο γύρω από τον Χάρη Λυμπερόπουλο, αλλά από πολλούς ανθρώπους και εμβληματικές προσωπικότητες. Ιστορίες ανθρώπων δημιουργικών και ξεχωριστών. Ένα πλούσιο, εξαιρετικά επιλεγμένο υλικό βιωματικό, που είναι ολοφάνερο ότι θα άντεχε πολλές σελίδες ακόμα, ένα δεύτερο τόμο.

Προσωπικά τον γνώρισα πολύ καλά, όταν δέχθηκε να αναλάβει διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της ΕΡΤ, συνεργασθήκαμε κατά τρόπο άψογο, αποχωρήσαμε με μικρή διαφορά χρόνου για την ίδια αιτία συνείδησης και ευαισθησίας από φαύλες παρεμβάσεις και διατηρήσαμε επί πολλά χρόνια αμοιβαία εκτίμηση.
Λυπούμαι, γιατί το ξεχωριστό βιβλίο της Κατερίνας Λυμπεροπούλου δεν αποτυπώνει με ενάργεια , τα πολύτιμα στοιχεία της προσωπικότητας του πατέρα της στη διοίκηση της ΕΡΤ, που γνώρισα με τόση χαρά, εμπιστοσύνη και ανακούφιση ως γενικός διευθυντής ( με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου).
Έζησα δίπλα του και απόλαυσα την αξία που είχε στη δημόσια διοίκηση, το επαγγελματικό κύρος, το ήθος και ο σεβασμός στην εμπειρία.

Τις σπάνιες ικανότητες του Χάρη Λυμπερόπουλου, δοκιμασμένες ήδη προηγουμένως στον επιτελικό σχεδιασμό και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες του. Το καθημερινό παράδειγμα.
Το καυστικό του χιούμορ, την ευθύτητα και ειλικρίνεια, την αριστοκρατική του εμφάνιση και γοητεία.

Θα χρωστώ ευγνωμοσύνη στον Χάρη Λυμπερόπουλο, γιατί υπήρξε υποδειγματικός διαχειριστής της δημόσιας εξουσίας, του δημόσιου χρήματος. Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές και τις εισηγήσεις τους συνδεδεμένες με μεγάλα συμφέροντα, ανταγωνισμούς και χρηματικά ποσά και οφέλη. Θέσπισε αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής και ανάθεσης, οι οποίες υπήρξαν υποδειγματικές. Του έδειξα απόλυτη εμπιστοσύνη το να υπογράφω και την τίμησε .

Διάφανος και πάλλευκος σ´ όλες τις χρυσοφόρες τηλεοπτικές εκπομπές, μεταδόσεις και συμφωνίες, σ´ ένα τοπίο συχνά δυσώδες και χαλαρής ηθικής στάθμης. Ο Λυμπερόπουλος υπήρξε ένας άψογος δημόσιος λειτουργός, ακέραιος και αξιοσέβαστος, που με τίμησε με τις επιτελικές του ικανότητες και την καθαρότητα του χαρακτήρα του.
Θεώρησα καθήκον μου να αναφέρω αυτά τα ολίγα, για μια σημαντική παράμετρο του Λυμπερόπουλου ως πολυεδρικής προσωπικότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline