Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  13:11:23

Τετάρτη και Πέμπτη η κορύφωση της πανδημίας. Κρούσματα πάνω από 3.000, νεκροί πάνω από 50-60, διασωληνωμένοι πάνω από 600.Καθηγητής Τζανάκης: θα είναι μια εβδομάδα μεγάλης δοκιμασίας. Κύριο

Mιά εβδομάδα με έντονες βροχές και με τις καταστάσεις υγείας σε καταιγίδα, με πρώτα τα νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των 33 καθηγητών κατά της επιδημίας.

Κορυφώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η πανδημία του κορονοϊού μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε από την Καθαρή Δευτέρα 15 Μαρτίου ενώ η αποκλιμάκωση αναμένεται να έρθει μετά τις 20 Μαρτίου. Ίσως κοντά στο τέλος του μήνα εάν όλα πάνε κανονικά Πριν την αποκλιμάκωση, που θα είναι σταδιακή και πολυήμερη, τα κρούσματα-μολύνσεις ίσως φτάσουν ακόμα και στις 3.000 καθημερινά, ενώ είναι πολύ πιθανό οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 600, γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, που ήδη είναι στα όριά του. Με πολλούς νεκρούς κατά δεκάδες και με μεγάλη πίεση του συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του, πρωταρχικά στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία ήδη δοκιμάζονται εδώ και 10 ημέρες.

Απαισιόδοξος αλλά ρεαλιστής και υπεύθυνος ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ συναντάται στις γενικές του διαπιστώσεις με τους περισσότερους συναδέλφους του για τις επόμενες δύσκολες ημέρες.. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως με βάση το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί, η κορύφωση της πανδημίας θα έφτανε στις 5 με 6 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων, που προκαλούν ταχύτερη διασπορά του ιού.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε ο καθηγητής σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο - για μια ή δύο μέρες - να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline