Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  08:08:54

Από σήμερα γίνεται πανελλήνια η τηλεκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο μακριά από τα σχολεία: Χάθηκε, ήδη, το 60% της δια ζώσης διδασκαλίας σε Λύκεια και Γυμνάσια. Κύριο

Όλο και λιγότερο εξετάζεται σοβαρά από το Μαξίμου η εισήγηση των Κεραμέως-Μακρή για παράταση του σχολικού έτους κατά 20-25 ημέρες, για «ψυχολογικούς λόγους των μαθητών» ακόμα και εάν έχει γίνει διδαχθεί και εξετασθεί κανονικά η ύλη με την τηλεκπαίδευση.

Μια χαμένη διδακτική χρονιά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αφού σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και κυρίως στα Λύκεια οι μαθητές έχασαν σχεδόν το 60% της δια ζώσης διδασκαλίας. Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί έπειτα από μέτρηση, βρέθηκε ότι έχει χαθεί τουλάχιστον το 40-50% των κανονικών εβδομάδων διδασκαλίας, με ελαφρώς μικρότερο ποσοστό απωλειών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι απώλειες δε σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως η Αττική είναι ακόμη περισσότερες και αγγίζουν (κι ενίοτε ξεπερνούν) το 60% των προβλεπόμενων εβδομάδων διά ζώσης διδασκαλίας. Και τα Γυμνάσια το ίδιο από τον περασμένο Νοέμβριο, με εξαίρεση και επαναλειτουργία...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας 11 Μαρτίου 2020 αλλά και το εκ νέου «λουκέτο» που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, τίθεται το ερώτημα πόσες εβδομάδες κανονικού και διά ζώσης μαθήματος έχουν χαθεί μέχρι τώρα. Στο ερώτημα απαντά ο καθηγητής στο ΕΠΑΛ Κορίνθου, Πάνος Ντούλας, ο οποίος έκανε τη σχετική μέτρηση (έγινε με τη βοήθεια του Excel) και όπως υπογραμμίζει «δεν ήταν εύκολη».

Πέρσι, υπήρξε μεν μια πανελλαδικότητα στο ανοιγοκλείσιμο, η οποία όμως έχει κατακερματιστεί από τον Σεπτέμβρη και πέρα, με όλο και μεγαλύτερη διαφοροποίηση ανά τόπο και βαθμίδα προϊόντος του χρόνου. Αναγκαστικά, η μέτρηση έγινε με αρκετά μεγάλο βαθμό αφαίρεσης ενώ δεν υπολογίστηκαν και διάφορες άλλες διαφοροποιήσεις όπως το περσινό άνοιγμα της Γ' Λυκείου μία εβδομάδα νωρίτερα, το μάθημα εκ περιτροπής πέρσι (τα μισά παιδιά τη μία ημέρα, τα άλλα μισά την άλλη), τα τοπικά κλεισίματα (πχ Πέλλα) το φθινόπωρο, οι διαφορετικές καταστάσεις (κόκκινο-βαθύ κόκκινο) σε όλη τη χώρα μετά τα Χριστούγεννα (Υπουργείο Υγείας - ΕΟΔΥ, 2021), τα μεμονωμένα κλεισίματα εκατοντάδων τμημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα (Υπουργείο Παιδείας, 2021), κ.ά.

Οι τιμές που δίνονται δηλαδή είναι οι ελάχιστες χαμένες ώρες, δηλαδή πόσες χάθηκαν σίγουρα στη χώρα κατ' ελάχιστον: είναι δεδομένο ότι σε πολλά σχολεία έχουν χαθεί περισσότερα μαθήματα από αυτό που καταγράφεται στην παρούσα μέτρηση. Για να μπορέσει να δοθεί μια εικόνα αυτής της διαφοροποίησης (δηλ. της ελάχιστης δυνατής απώλειας και της πραγματικής απώλειας μαθήματος), εξετάζεται ενδεικτικά και η απώλεια μαθημάτων στην Αττική συγκεκριμένα με βάση όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα Δελτία Τύπου τους (Υπουργείο Υγείας - ΕΟΔΥ - Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, 2020-21).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline