Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  10:37:21

Ξαναρχίζουν πάλι τα εμβόλια της AstraZeneca Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Λεττονία, Κύπρος κ.α. μετά την απόφαση του Ε.Ο.Φ. Μέχρι τώρα 173.000 οι εμβολιασμοί της Α.Ζ. στην Ελλάδα. Κύριο

Αποδεικνύεται ότι καλώς η Ελλάδα τήρησε ψύχραιμη στάση και δεν ανέστειλε ούτε για λίγες ημέρες.

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο. Iταλία και Κύπρος ξαναρχίζουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αποφασιστική η πρωτοβουλία του νέου Πρωθυπουργού να ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί και μάλιστα αμέσως...Στο μεταξύ, στην Ιταλία παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Κανονικά θα γίνονται από σήμερα τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε Κύπρο και Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία (και σύντομα στην Ισπανία) οι οποίες πριν από λίγες ημέρες ανέστειλαν τη χρήση του λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και μέχρι να αποφανθεί σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ,από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αντίστοιχα στην Ιταλία, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

Παράλληλα, στη χώρα παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό. Όπως δήλωσε σήμερα, ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολώνια) δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας».

Το θέμα ξαναήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την μετάδοση της είδησης ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο αυτό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά του covid 19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ

Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαίωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Ο ΕΜΑ έκρινε ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων.

Αναλυτικά η Επιτροπή του ΕΜΑ στην επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι:

• Τα οφέλη του εμβολίου στην αντιμετώπιση της COVID-19 (που παράγει η ίδια προβλήματα θρομβώσεων που μπορεί να είναι θανάσιμα) συνεχίζουν να υπερτερούν τον κίνδυνο παρενεργειών.
• Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με μία αύξηση στο συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων (θρομβοεμβολικών επεισοδίων) σε όσους χορηγήθηκε.
• Δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόβλημα που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες ή συγκεκριμένες μονάδες παρασκευής
• Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων (..) συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων περιπτώσεων στα αγγεία που απάγουν το αίμα από τον εγκέφαλο.

Και προσθέτει: «Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις – περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη έχουν λάβει το εμβόλιο έως τις 16 Μαρτίου και ο ΕΜΑ εξέτασε μόνο 7 περιπτώσεις θρομβώσεων σε πολλαπλές αρτηρίες και 18 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων (CVST). Αιτιακή σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι πιθανή και αξίζει περαιτέρω ανάλυσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline