Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  22:18:25

Στην Αθήνα για τα 200 χρόνια, η περίφημη ταπισερί της Γαλλικής Βουλής, έργο τέχνης , από τον διάσημο πίνακα του Ραφαήλ για την «Σχολή των Αθηνών». Κύριο

Κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Απεικονίζει όλους τους Έλληνες φιλοσόφους μαζί στην αρχαία Αθήνα, με κορυφαίο τον Αριστοτέλη.

-Τη Βουλή των Ελλήνων και την έκθεση του περιστυλίου για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, θα κοσμήσει η γνωστή ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών», που απεικονίζει όλους τους σπουδαίους φιλοσόφους και επιστήμονες σαν να έζησαν όλοι την ίδια στιγμή να συζητούν στην αρχαία Αθήνα, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται ο Πλάτωνας κι ο Αριστοτέλης.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα του 17ου αιώνα, το οποίο οι Γάλλοι θεωρούν εθνικό θησαυρό.

Ο εν λόγω τοιχοτάπητας διαστάσεων 9Χ24, κοσμεί από το 1879 την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και είναι αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, που φτιάχτηκε το 1508 για το Βατικανό. Έναν εθνικό θησαυρό των Γάλλων, τον οποίο δανείζουν στη χώρα μας για έναν ολόκληρο χρόνο, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρίτσαρντ Φεράντ.

Έτοιμη να υποδεχθεί την περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας, και να την τοποθετήσει έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας, είναι η Βουλή.

Το έργο τέχνης του 17ου αιώνα, που κοσμούσε από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της προσεχούς Δευτέρας στη χώρα μας, έρχεται ως δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί την ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών»

Η ταπισερί παρουσιάζει τη «Σχολή των Αθηνών» και απεικονίζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά.

Η ταπισερί, αριστούργημα του 17ου αιώνα, κοσμεί τον τοίχο της Ολομέλειας της Γαλλικής Βουλής και είναι εμπνευσμένη από τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ, που έγινε μεταξύ 1508 και 1512 και βρίσκεται στο Βατικανό. Το έργο απεικονίζει ομάδα φιλοσόφων και επιστημόνων που συζητούν, από τον Αρχιμήδη έως τον Πυθαγόρα και στο κέντρο βρίσκεται ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.

Το 2020 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Βουλής, Ρισάρ Φεράν, ανήρτησε βίντεο από την εγκατάσταση της ταπισερί στην Ολομέλεια, μετά από εκτεταμένη αποκατάσταση από την εταιρεία MNGBS.

Ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγεννησιακής Τέχνης, Ραφαήλ, που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πέθανε από μια ασθένεια «τύπου κορωνοϊού», απεικονίζεται στο αριστούργημα αυτό, που δημιούργησε μεταξύ των ετών 1510 και 1511 για τη διακόσμηση του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού.

Όμως ο στόχος του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στους φιλοσόφους της Αρχαιότητας και της Αναγέννησης που προσπάθησαν στο έργο τους να καταλάβουν τις αρχέγονες αιτίες του κάθε προβλήματος που αντιμετώπιζαν κατά το «γνώσης των πρώτων αιτιών» και πράγματι ο Αριστοτέλης φαίνεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο στη νωπογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline