Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  23:38:21

Πιέζονται και πιέζουν γιατί βιάζονται... Αντί Παρασκευής οι «33» της Επιτροπής, θα συνεδριάσουν την Τετάρτη. Μόνο βέβαιο το σταδιακό άνοιγμα για σχολεία και λιανεμπόριο στις 5 ή 12 Απριλίου. Κύριο

Τα τρία καυτά θέματα στο τραπέζι της Επιτροπή. Το σχέδιο για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων -Πέτσας: Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες, θα κριθεί αυτή την εβδομάδα.

-Ανησυχούν την Κυβέρνηση τα φαινόμενα κούρασης όχι μόνο στην κοινωνία αλλά γενικότερα στην αγορά και την οικονομία από παρατεταμένα απαγορευτικά μέτρα, τα περισσότερα από τον Νοέμβριο.

-Tην ερχόμενη Τετάρτη και όχι την καθιερωμένη θα συνεδριάσει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με σκοπό να δημιουργήσει ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς άμεσες και οριστικές απελευθερώσεις.

Δεν γίνεται να γυρίσουμε ξανά στο σύστημα ακορντεόν.

Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός της κυβέρνησης, η οποία πλέον στοχεύει στο σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά χωρίς πισωγυρίσματα.

Η κόπωση των πολιτών, αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει άλλο «άνοιξε-κλείσε» όπως συνέβαινε μέχρι στιγμής.
Για τον λόγο αυτό την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με σκοπό να δημιουργήσει ένα «σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα».
Ουσιαστικά στην περασμένη συνεδρίαση της Επιτροπής πολλά θέματα τέθηκαν επί τάπητος, σχετικά με τις μετακινήσεις, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ωστόσο τίποτα δεν καταγράφηκε στα... πρακτικά.

Τα τρία καυτά θέματα που θα συζητήσουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί θα κληθούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια μέτρα μπορούν να αρθούν και πότε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που απασχόλησε για αρκετή ώρα την Επιτροπή την Παρασκευή, δηλαδή η επιτροπή των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά και το πράσινο φως την Τετάρτη.

Ωστόσο ο γρίφος για γερούς λύτες είναι το αν τελικά θα προταχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων ή και των δύο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής είναι υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, αποκλείοντας το τελευταίο σενάριο.
Δεν θέλουν ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων οι Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής
Μάλιστα υπογραμμίζουν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι δοκιμασμένο και πιο ασφαλές από τα σχολεία, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει καθώς σχολεία και αγορά θα ανοίξουν με υποχρεωτικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Ωστόσο ακόμη κι έτσι, το άνοιγμα των δύο δραστηριοτήτων φαίνεται να μην προκρίνεται από τους ειδικούς.
Το αρχικό λοιπόν πλάνο παραμένει και το βασικό στο τραπέζι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 ή στο ακραίο σενάριο στις 12 Απριλίου.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος στην ερώτηση ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια.

Από την πλευρά του ούτε ο κ. Γώγος φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» τόνισε ο κ. Γώγος. Η άρση μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφώς αυστηρότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας γιατί θα πάμε πάλι πίσω υπογράμμισε.

Πιέζουν τα αρμόδια υπουργείου Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης

Από την άλλη πλευρά όμως το υπουργείο Παιδείας όπως είχε γίνει γνωστό την περασμένη εβδομάδα επιμένει στο σχέδιό της για άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου για self tests. Το γνωστοποίησε, πιεζόμενη από το Μαξίμου αλλά και παράγοντες της Παιδείας για αναγκαία επαναλειτουργία και η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή των 33 καθηγητών και ειδικών του υπουργείου Υγείας. Με παράλληλες τις πιέσεις από τα υπουργεία Οικονομίας (Σταικούρας) και Ανάπτυξης (Γεωργιάδης-Παπαθανασίου) για την παρατεταμένη απονέκρωση στον χώρο των καταστημάτων και επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι' αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου» δήλωσε υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», σημειώνοντας πως εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή, προτεραιότητα θα έχουν αυτά τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις των ειδικών θα παίξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση συγκεκριμένες ημερομηνίες για το ασφαλές άνοιγμα σχολείων-λιανεμπορίου.

Δύσκολες αποφάσεις με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην βοηθούν

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως τα δεδομένα που έχουν αυτή τη στιγμή οι ειδικοί στα χέρια τους δεν τους διευκολύνει καθόλου στην λήψη αποφάσεων.
Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι εκ των ειδικών τονίζουν πως αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι καλύτερη από την περασμένη.
Μάλιστα αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε στο peak των διασωληνωμένων, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέο αρνητικό ρεκόρ και στα κρούσματα.

Ήδη τα νοσοκομεία της Αττική συνεχίζουν να δέχονται ασφυκτική πίεση, ενώ τα κρούσματα χτες ήταν και πάλι αυξημένα, ξεπερνώντας τα 3.000 σε σύνολο τις 58.000 τεστ.
Επίσης χτες είχαμε και νέο μαύρο ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν τους 728.

Το σχέδιο για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων -Πέτσας: Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες, θα κριθεί αυτή την εβδομάδα

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε με έμφαση ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία.

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline