Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  10:57:50

Αμφίβολοι οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson από Δευτέρα. Σε αναμονή δεύτερης απόφασης-επιβεβαίωσης από τον ΕMA. Μητσοτάκης: Προσωρινή μάλλον η καθυστέρηση. Κύριο

Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

1..Θα χρειασθεί δεύτερη επιβεβαίωση από την πρώτη στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προβλέπει να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το εμβόλιο Janssen (της εταιρείας Johnson & Johnson) για την Covid-19, η χρήση του οποίου ανεστάλη χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών.

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια». Επί του παρόντος «προβλέπει να δημοσιοποιήσει μια σύσταση την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Θέση την οποία επανέλαβε και ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας .
Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

2.Θεμιστοκλέους για εμβόλιο Johnson & Johnson: Στάση αναμονής

«Έχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αφορμή τη διερεύνηση και συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της Johnson & Johnson να συνδέεται με εγκεφαλικές θρομβώσεις.

«Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα», είπε υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα.

«Περιμένουμε κι εμείς τις επόμενες ώρες ή μέρες τις ανακοινώσεις του EMA και του FDA σε σχέση με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής. Έτσι κι αλλιώς ο βασικός κορμός των σχεδιασμών είναι με το σκεύασμα της Pfizer και το Μάιο περιμένουμε 1,5 δόσεις», σημείωσε.

3. Ο Πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, τόνισε σχετικά ότι «. Η απειλή παραμένει και γι' αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Ηδη, στα τέλη Απριλίου οι εμβολιασμοί συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3.000.000, θα φτάσουν στα 3.200.000. 2.000.000 πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ακόμα 1.200.000 θα είναι πλήρως θωρακισμένοι. Είναι ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις. Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.».

4. Ορισμένες χώρες περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή αναστέλλουν εντελώς τη χρήση του αφότου οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές επιβεβαίωσαν την πιθανή σύνδεσή του με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων.

Έως τις 4 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ενημερωθεί για 169 τέτοιες περιπτώσεις έπειτα από τη χορήγηση 34 εκατ. δόσεων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή – την Ε.Ε. συν τη Νορβηγία, το Λιχτενστάϊν και την Ισλανδία.

Ανησυχία όμως έχει προκληθεί και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τις ευρωπαϊκές αρχές να αξιολογούν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες υγείας να συστήνουν το «πάγωμά» του για μερικές ημέρες. Η ίδια η εταιρεία ανέφερε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτιακή σχέση μεταξύ των περιστατικών και του εμβολίου της.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline