Κυριακή 19 Μαϊου 2024  08:00:26

Εκτίναξη του Νίκου Δένδια στο πολιτικό στερέωμα, ως Νο2 της κεντροδεξιάς, μετά τον Μητσοτάκη. Ικανοποίηση διακομματική από την επιθετική του πλατφόρμα απέναντι στη Τουρκία. Κύριο

Νέα δεδομένα στη εξωτερική μας πολιτική, με τερματισμό πλήρη της χρόνιας επιλογής «άμυνας-απραξίας» της παράδοσης Π.Μολυβιάτη.

Ο Νίκος Δένδιας, δημοφιλής και αξιόπιστος στις δημοσκοπικές έρευνες ως υπουργός Εξωτερικών (μετά επιτυχημένη θητεία ως υπουργός Δικαιοσύνης και άλλων υπουργείων από το 2009), μάχιμος, σοβαρός και αποτελεσματικός εκτινάχθηκε στο πολιτικό μας προσκήνιο με την όλη στάση του στην Άγκυρα. Έγινε ο «νούμερο 2» στη όλη κεντροδεξιά παράταξη, με ευρύτατη διακομματική αποδοχή για τη στρατηγική του αντίληψη και ειδικότερα την μάχιμη πολιτική του πλατφόρμα για μια νέα εξωτερική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία. Διεκδικητική, ισότιμη, μαχητική εθνικά και ευρωπαϊκή μαζί.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσαβούσογλου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο του έθεσε ευθαρσώς και με απόλυτη σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις, χωρίς αποκρύψεις και μισόλογα, αλλά με σαφήνεια, επικαλούμενος αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Θαλασσών, την Συνθήκη της Λωζάνης, την καταδίκη στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Νέα πολύτιμα δεδομένα στη εξωτερική μας πολιτική, με τερματισμό πλήρη της χρόνιας επιλογής « άμυνας-απραξίας» της παράδοσης Π.Μολυβιάτη .Μια νέα εθνική στρατηγική, υπερήφανη και ρεαλιστική, η οποία ενθουσίασε μεγάλο πλήθος των Ελλήνων.

Για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε τόσο επιτακτικά τα διμερή ζητήματα εντός των τουρκικών συνόρων.

Μπορεί να είναι... προχωρημένο, αλλά είναι σαφές πως η παρουσία Δένδια στην Άγκυρα, όπου για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών (ή ακόμη και πρωθυπουργός) έθεσε τόσο επιτακτικά τα διμερή ζητήματα εντός των τουρκικών συνόρων, έχει και μία άλλη διάσταση πέραν της διπλωματικής που φυσικά μας απασχολεί πριν και πέρα απ' όλα.

Ο Έλληνας υπουργός ήταν καλά προετοιμασμένος: «Έχετε κάνει 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, φίλε Μεβλούτ», του είπε για να επαναλάβει «400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος για να μην αναφέρω πόσες πάνω από τη θάλασσα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιτρέπει τέτοιες πτήσεις».

Μέσα στο Παλάτι αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Πόλη, στην Κωνσταντινούπολη (όπως ευθέως την αποκάλεσε) και στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έκανε λόγο για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και την αποκαλεί Νότια Κύπρο), στην Αγιά Σοφιά που ο Ερντογάν την μετέτρεψε σε τζαμί. Αναφέρθηκε στην «απειλή πολέμου» που έθεσε η Τουρκία για την επέκταση των χωρικών υδάτων που έχει κάθε δικαίωμα η Ελλάδα σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου των Θαλασσών.

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου πήρε εκ νέου το λόγο χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, τις οποίες όπως είπε «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε». Ανταπαντώντας ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline