Σάββατο 4 Μαϊου 2024  14:53:30

«Να ανοίξουν σύντομα μπαρ, καφέ, ζαχαροπλαστεία», ως αντίδοτο-εκτόνωση στα πολλά παράνομα και μαζικά «κορωνοιό- πάρτι». Πρόταση που κερδίζει πολλούς υποστηρικτές. Κύριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της διασποράς όσων συμμετέχουν στις βραδινές μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, σε όλη την Ελλάδα, στα χιλιάδες μπάρ, καφέ, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα εστίασης.

Οι εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων ατόμων είναι πια καθημερινό φαινόμενο, δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο.

Τα κορωνοπάρτι δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων κάθε φορά και πάντα μέσα σε συνθήκες ανύπαρκτης υγειονομικής προστασίας. Η κατάσταση αυτή και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για νέα έξαρση της πανδημίας κάνει όλο και περισσότερους ειδικούς να εκφράζουν την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει μια ώρα αρχύτερα η εστίαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις ατόμων στις πλατείες.

Το εισηγήθηκε, μετ δημοσιότητας, που ενόχλησε, πρώτος ο αρμόδιος υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης χωρίς ανταπόκριση από το Μαξίμου και την Επιτροπή των 32 καθηγητών του υπουργείου Υγείας. Από τον φόβο και την εμπειρία του παρελθόντος ότι οι χώροι αυτοί της εστίασης, παντού στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτέλεσαν τόπους συγκέντρωσης μεγάλης ομάδων κόσμου δήθεν για ένα ποτό, μπύρα ή αναψυκτικό, με συνέπεια να εξαπλώνονται συνεχώς οι μολύνσεις και τα κρούσματα της επιδημίας. Κάτι που μποεί να ξανασυμβεί.

Στο όλο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και τα κορωνοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον Antenna δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.

Η κ. Λινού πρόσθεσε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Κάθε βράδυ διοργανώνονται πάρτι

Οι εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων ατόμων είναι πια καθημερινό φαινόμενο, με εκατοντάδες νέους να διασκεδάζουν με ένα ποτό στο χέρι και μουσική, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να «καλπάζει» στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία είναι εξαφανισμένη μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, δείχνοντας ότι τα πρόστιμα τελικά ήταν μόνο για εκείνους τους πρώτους μήνες προσαρμογής και για τους πολίτες που δύσκολα μπορούν να τα πληρώσουν.

Ένα άλλο ερώτημα στα χείλη πολλών είναι γιατί δεν ανοίγει η εστίαση, αφού ούτως ή άλλως ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω, και στα εστιατόρια και στα μπαρ τουλάχιστον είναι αναγκασμένοι να τηρούν τα μέτρα και να χωρίζονται σε πολλά μαγαζιά.

Συνωστισμός, κοκτέιλ στον δρόμο και κόντρες στο Περιστέρι

Το βράδυ της Κυριακής, το υπαίθριο πάρτι μεταφέρθηκε στην πλατεία Αιμίλιου Βεάκη στο Περιστέρι. Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί στα πεζοδρόμια, αλλά και πάνω στον δρόμο.

Ανάμεσα τους, «φτιαγμένα» αυτοκίνητα περνάνε με ταχύτητα, κάνοντας κόντρες και προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι μετά το τέλος των κορωνοπάρτι, τα πεζοδρόμια της Βεάκη και οι είσοδοι των πολυκατοικιών βρωμάνε αλκοόλ, παρομοιάζοντας τα με χωματερές καθώς οι νεαροί αφού καταναλώσουν τα ποτά τους, πετάνε κάτω τα πλαστικά ποτήρια, τα κουτάκια και τα μπουκάλια μπύρας και κρασιού που αγοράζουν από τα γύρω μαγαζιά και περίπτερα.

Το αδιαχώρητο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γέμισε με κόσμο, σε ένα πάρτι μέχρι πρωίας, με DJ και ποτά, και εικόνες που σε τίποτα δε θυμίζουν lockdown. H πλατεία ήταν αδιάβατη, με τους παρευρισκόμενους να φτάνουν ακόμα και τα 1.000 άτομα.
Σταθμευμένα αυτοκίνητα στους τριγύρω δρόμους εμπόδιζαν την κυκλοφορία, ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο «κορωνοπάρτι» δε φορούσαν μάσκες.
Αντίστοιχα πάρτι διοργανώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και στο Βόλο, αλλά και στη Ρόδο.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και ελεγχόμενα, όλη η εστίαση

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όριά της».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου με: Την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου, τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης, τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες».

«Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «από τη μία συνεχίζει προσχηματικά ένα αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown την ώρα που οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται κάθε μέρα στα ΜΜΜ, στους μαζικούς χώρους εργασίας, και από την άλλη προσπαθεί να πείσει πως ο μοναδικός υπαρκτός κίνδυνος για την πανδημία είναι ο συνωστισμός σε πλατείες και δημόσιους χώρους».

«Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση», συνεχίζει και κλείνοντας καλεί «επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης (από μπαρ και καφενεία έως ταβέρνες και εστιατόρια) σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».
«Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline