Κυριακή 28 Απριλίου 2024  02:18:09

Ναυαγεί η προσπάθεια του Μάκη Βορίδη για πιο ελεύθερη ψήφο των αποδήμων. Δεν συγκεντρώνονται οι αναγκαίες 200 ψήφοι. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, και ΜεΡΑ25. Κύριο

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η «Ελληνική Λύση» τάσσονται υπέρ του νέου νοθετήματος, το οποίο απαλείφει τους όρους-περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που έθετε ο προηγούμενος νόμος του Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 καταψηφίζουν, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό το κάθε κόμμα.

Παραμένει η διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών. Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αλλά και το ΜεΡΑ25 λένε «όχι» στις αλλαγές που έφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Υπό αυτά τα δεδομένο το σχέδιο νόμου συγκεντρώνει 190 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) και συνεπώς δεν συγκεντρώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτείται ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί πριν λίγο διάστημα.

Πυρά Βορίδη σε ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί μια λύση, μια κοινή συνισταμένη ανάμεσα στα κόμματα. Μάλιστα, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι αλλαγές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε κι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επανακαταθέσει ως τροπολογία την παλαιότερη πρότασή του, δηλαδή να ιδρυθούν 4 εκλογικές περιφέρειες, με τους «νέους» βουλευτές να προκύπτουν από λίστα την οποία θα έχει καταθέσει κάθε κόμμα ξεχωριστά, ενώ το αποτέλεσμα να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

Εξού κι ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε μιλώντας στην Ολομέλεια ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων, αλλά να παίξει παιχνίδια με τους ομογενείς. «Συζητούμε ένα νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων. Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζεται να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», είπε χαρακτηριστικά.

-Από την πλευρά του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης επέκρινε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση. Ζήτησε, εξάλλου, ευρύτερες αλλαγές όπως για παράδειγμα την επιστολική ψήφο των ομογενών καθώς επίσης και την δημιουργία περιφερειών εξωτερικού.

«Όχι» επίσης είπε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αλλά και του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. Η κυρία Μπακαδήμα κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι λειτουργούν εις βάρος των ομογενών, προσθέτοντας ότι επιχειρούν να τους εργαλειοποιήσουν, με τον Γ. Γκιόκα να συμπληρώνει πως η ΝΔ επιχειρεί έναν «πολιτικό τυχοδιωκτισμό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline