Κυριακή 12 Μαϊου 2024  21:04:19

«Δεν υπάρχει ματαίωση, ούτε αναστολή. Κανονικά θα μπουν αστυνομικοί στα ΑΕΙ», διαβεβαιώνει η Κυβέρνηση. Μετά από αδράνεια μηνών θα χρειασθούν μήνες για τις προσλήψεις και την εκπαίδευση. Ίσως αρχές του 2022. Κύριο

Τελικά αντί για 1.000 αστυνομικούς σε όλα τα ΑΕΙ, θα εκπαιδευθούν 200 άτομα για τα πέντε μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (Καποδιστριακό, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Πολυτεχνείο, Οικονομικό).

Στη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και λίγο πριν από την έναρξη της επόμενης, με αισθητή καθυστέρηση από την ψήφιση-και τις ταραχές, πολιτικές και κοινωνικές- του σχετικού νόμου τον Φεβρουάριο φαίνεται πως το ζήτημα της αστυνομίας των πανεπιστημίων απασχολεί την κυβέρνηση. Έτσι δήλωσε χθες, αφού προηγήθηκαν πληροφορίες πως θα καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου και μάλλον έχει αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, όπως αντίθετα είχε διαβεβαιώσει ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί..

Αίσθηση προκάλεσε χθες το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» με τίτλο «Αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου. Πανεπιστήμια χωρίς ΕΛ.ΑΣ.», με το δημοσίευμα να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο θεσμός της Αστυνομίας των ΑΕΙ μπαίνει στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας και ότι η φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνεται για την ώρα από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ρίχνει τις ευθύνες για την αναγκαία τεχνική υποδομή ελέγχου της εισόδου-εξόδου στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο αυτό να τάσσεται (σιωπηλά αλλά βέβαια) υπέρ της αναβολής του μέτρου, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις από φοιτητές κυρίως παράλληλα με τις περικοπές εφέτος στον αριθμό των επιτυχόντων φοιτητών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η διαδικασία για τις προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσει την αστυνομία των πανεπιστημίων δεν «παγώνει», αλλά θα προχωρήσει, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εγκατάστασης των συστημάτων επιτήρησης των χώρων των πανεπιστημίων.

Πολιτική κόντρα για το μέτρο της αστυνομίας των πανεπιστημίων

Το ενδεχόμενο «πάγωμα» στην εφαρμογή του μέτρου της αστυνομίας των πανεπιστημίων ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει άγρια πολιτική κόντρα. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει τους τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι όσοι αντιδρούν «συμπαρατάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου Πανεπιστημίου αλλά και της Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε προσθέσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Σήμερα, λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το δημοσίευμα στα «ΝΕΑ», εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακές κινήσεις, με στόχο να χαϊδέψει το συντηρητικό του ακροατήριο.

Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστοτελία Πελώνη, τον Λευτέρη Οικονόμου και τον Αγγελο Συρίγο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σήκωσε το γάντι της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για ανευθυνότητα, καθώς υιοθέτησε ένα δημοσίευμα χωρίς πρώτα να έχει διασταυρώσει αν ισχύει ή είναι ανακριβές.

Μετά την κυρία Πελώνη, και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διέψευσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά και ότι η προκήρυξη για τις προσλήψεις θα ανακοινωθεί κανονικά τη Δευτέρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline