Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  22:18:55

Αγία Σοφία: Σε άθλια κατάσταση σχεδόν έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Ο δυσσεβής Ερντογάν την έχει μεταβάλλει σε προσωπικό του «κτίριο εντυπώσεων και επίδειξης κομματισμού». Κύριο

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου η Αγία Σοφία, να επιστρέψει στο μουσειακό καθεστώς της, διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Με εξαίρεση τους φανατικούς και πράκτορες τη διακυβέρνηση οι περισσότεροι διαφωνούν με τη μεταχείριση του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας. Τούρκοι πολίτες καταγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία, ένα έτος μετά το άνοιγμά της σαν τζαμί.

Ακόμα και το πόμολο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει και η Μαρία Ζαχαράκη σε δελτίο στο OPEN, έχει σπάσει χωρίς να έχει αντικατασταθεί.

Ακόμη, σκόνη έχει καλύψει τα πάντα και το μνημείο, αντί να προστατευθεί καλύτερα, όπως τουλάχιστον η Τουρκία είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, όταν την έκανε τζαμί, έχει υποστεί και ζημιές.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν στα posts στα social media, δεν υπάρχει η απαιτούμενη φροντίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει βρωμιά και να μην έχουν φτιαχθεί τα καλώδια τα οποία κρέμονται, ενώ έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες τυπωμένες σε χαρτί.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του συμβολική επίσκεψη στη βασιλική της Αγίας Σοφίας, στα μέσα Ιουλίου -περίπου- πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της σύντομης επίσκεψης, ο Ερντογάν παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως είχε αναφέρει η τουρκική προεδρία.

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας», είχε πει επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Η εν λόγω απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το προπαγανδιστικό του παιχνίδι, εμμένοντας στην εμπρηστική του ρητορική. Μετά τις αμφίσημες δηλώσεις του για επίθεση ή διαπραγματεύσεις, επανήλθε με νέες απειλές, λέγοντας: «Η υλοποίηση των ονείρων των προγόνων μας έγινε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Παρόλο που πέρασαν αιώνες από την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων». Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου η Αγία Σοφία, να επιστρέψει στο μουσειακό καθεστώς της, διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Πηγή: ΕΡΤ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline