Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  09:32:38

Νέο διεθνές πλήγμα και υποβάθμιση. Ελληνικά και Λατινικά σταματούν να είναι υποχρεωτικά μαθήματα στο Princeton. Κύριο

Άγνωστες ακόμα, τουλάχιστον δημόσια, οι πρωτοβουλίες-από διαμαρτυρίες έως εναλλακτικές πρωτοβουλίες για χορηγίες και άλλα μέτρα- της ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας.

ΠΡΙΝΣΤΟΝ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Δυσάρεστα νέα μείωσης της ελληνικής κλασσικής παιδείας και υποβάθμισης των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι φοιτητές του τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Princeton) δεν θα έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα πλέον τα Ελληνικά και τα Λατινικά. Όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο, η αλλαγή αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο περιεκτικό και δίκαιο πρόγραμμα, αλλά και να ενισχυθεί η ένταξη και η ισότητα σε αυτό.

Το προσωπικό της Σχολής τον περασμένο μήνα ενέκρινε τις αλλαγές στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένης και της εξάλειψης του όρου «κλασσικά», κάτι που απαιτούσε ένα μέτριο επίπεδο επάρκειας στα Ελληνικά ή τα Λατινικά. Ακόμη, κατήργησε τα δύο μαθήματα ως υποχρεωτικά για τους φοιτητές.

Ο διευθυντής του τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και καθηγητής Κλασσικών Σπουδών, Τζος Μπίλινγκς (Josh Billings) δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές που σπουδάζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο και είχαν ξεκινήσει πριν ακόμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρίστοφερ Αϊζγκράμπερ (Christopher Eisgruber) ζητήσει να αντιμετωπιστεί ο συστημικός ρατσισμός στο ίδρυμα.

Να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί σάλος μετά την δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου ότι το Πρίνστον είναι ρατσιστικό. Συγκεκριμένα, σε ένα γράμμα που είχε δώσει στην δημοσιότητα ανέφερε: «Ο ρατσισμός και η καταπίεση επιμένουν στο Πρίνστον και αυτό γίνεται συνειδητά κάποιες φορές».

Ο Τζος Μπίλινγκς δήλωσε για το θέμα στο «The National Review»:

«Η μετατόπιση του προγράμματος σπουδών επανεμφανίστηκε ως προτεραιότητα μετά την έκκληση του πρύτανη για δράση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σχολή το περασμένο καλοκαίρι. Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη νέων προοπτικών θα κάνει το πεδίο καλύτερο. Έρχονται φοιτητές που μπορεί να μην έχουν διδαχθεί Ελληνικά ή Λατινικά στο Λύκειο και να μην έχουν καμία εμπειρία με τις συγκεκριμένες γλώσσες, αλλά η παρουσία τους θα δώσει στην κοινότητα κουλτούρα και ζωντάνια».

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως παρά τις αλλαγές, οι φοιτητές θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμούν, εάν είναι σχετική με τα ενδιαφέροντά τους, ενώ σε μια άλλη δήλωση του τμήματος Κλασσικών Σπουδών αναφέρεται πως «η ιστορία του δικού μας τμήματος μαρτυρά την τοποθέτηση των Κλασσικών στο μακρύ τόξο του συστημικού ρατσισμού. Το τμήμα μας στεγάζεται σε ένα κτίριο που πήρε το όνομά του από τον Μόουζες Τέιλορ Πάιν (Moses Taylor Pyne», ευεργέτη του Πανεπιστημίου. Ο πλούτος της οικογένειάς του συνδέθηκε άμεσα με τη δυστυχία των σκλάβων εργατών στις φυτείες ζάχαρης στην Κούβα, ενώ από τον ίδιο πλούτο αποκτήθηκαν και οι ρωμαϊκές επιγραφές στο τμήμα που βρίσκονται στον τρίτο όροφο της Βιβλιοθήκης Firestone.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Πανεπιστημίου, οι ενέργειες για την προώθηση της ισότητας δεν αρκούν για την προστασία των μελών της κοινότητας από φυλετικές διακρίσεις και ρατσισμό. «Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις προσπάθειες για την επίτευξη της δικαιοσύνης στην χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο. Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρατσισμό που έκανε το τμήμα μας αφιλόξενο στους έγχρωμους και μη φοιτητές και επιβεβαιώνουμε πως 'Black Live Matter'» καταλήγει η ανακοίνωση του Πρίνστον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline