Σάββατο 18 Μαϊου 2024  19:16:02

Πουλάει τα πάντα η σπάταλη και αμόρφωτη 36χρονη Αθηνά Ωνάση, που δεν έχει τελειώσει ούτε το Λύκειο. Σε δημοπρασία πίνακας του Τσόρτσιλ που είχε κάνει δώρο στον Ωνάση, αντί να τον δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Κύριο

Έχει ξεπουλήσει τα πάντα ,κινητά και ακίνητα των Ωνάση, στην Ελλάδα αλλά και σε Παρίσι και Νέα Υόρκη, έχοντας να έλθει στους τάφους της μητέρας της και της οικογένειας της 15 χρόνια.

Έχοντας μείνει στις αποθήκες για δεκαετίες, αλλά ιδιοκτησία της Αθηνάς Ωνάση ως μοναδικής κληρονόμου, ένας πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Phillips της Νέας Υόρκης με εκτιμώμενη αξία 1,5-2 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τον πίνακα με την ονομασία «Η Τάφρος, Μπρεκλς» ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ το 1921 και παρέμεινε στην προσωπική συλλογή του για 40 χρόνια. «Δεν του άρεσε να χαρίζει ή να πουλάει τους πίνακές του,» δήλωσε ο Ζαν-Πολ Ενγκελεν, αντιπρόεδρος του οίκου Phillips που ειδικεύεται στη τέχνη του 20ου αιώνα και τη σύγχρονη τέχνη.

Ωστόσο, μετά τη φιλία που ανέπτυξε με τον Έλληνα κροίσο εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να αποδώσει στον Ωνάση μια τιμή που προηγουμένως απολάμβανε μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ: ένα από τα έργα τέχνης του.
Ειδικότερα, χάρισε στον Ωνάση τον πίνακα «Η Τάφρος». «Αν είναι φίλος σου ο Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θέλεις να του προσφέρεις κάτι που έχει αξία για σένα και για το οποίο είσαι περήφανος,» τόνισε ο Ενγκελεν.

Ο Ωνάσης συγκινήθηκε από την κίνηση αυτή και τοποθέτησε τον πίνακα στο σαλόνι της θρυλικής θαλαμηγού «Χριστίνας», δίπλα σε πίνακες ζωγράφων όπως ο Ελ Γκρέκο, Πικάσο, Γκογκέν και Φερμέερ.
Το έργο απεικονίζει ένα βουκολικό καλοκαιρινό τοπίο στο Μπρέκλς Χολ, περιουσία του ξαδέλφου της συζύγου του Τσόρτσιλ, την ιστορική κατοικία του Νόρφολκ. Ο πίνακας εκτέθηκε για τελευταία φορά σε δημόσια θέα σε ντοκιμαντέρ του 1964.

Η φιλία του Τσόρτσιλ με τον Ωνάση

Τσόρτσιλ και Ωνάσης έγιναν φίλοι όταν τους σύστησε ο γιος του Τσόρτσιλ, Ράντολφ, το 1956. Ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε οκτώ κρουαζιέρες με το γιοτ του Ωνάση από το 1956 έως το 1963, σύμφωνα με τον οίκο Phillips. Η «Χριστίνα» ήταν κάποτε το πιο διάσημο γιοτ στον κόσμο. Ο Ωνάσης αγόρασε την καναδική φρεγάτα στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για 34.000 δολάρια και δαπάνησε 4 εκατομμύρια δολάρια για να το ανακαινίσει. Σε επιστολή προς τη σύζυγό του, ο Τσόρτσιλ περιγράφει τη «Χριστίνα» ως «την πιο όμορφη κατασκευή που έχω δει να επιπλέει.»
Μετά τον θάνατό του, η κόρη του δώρισε τη «Χριστίνα» στην ελληνική κυβέρνηση, αν και τα περιεχόμενά της παρέμειναν στην οικογένεια και ο πίνακας του Τσόρτσιλ μπήκε σε αποθήκη.

Το έργο θα εμφανισθεί στη δημοπρασία του οίκου στις 23 Ιουνίου και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Παρκ Αβενιου.
Η δημοπρασία του έργου γίνεται μετά το ρεκόρ που έκανε έργο του Τσόρτσιλ τον Μάρτιο σε δημοπρασία των Christie's στο Λονδίνο, όταν η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί πούλησε πίνακα του Τσόρτσιλ του 1943 αντί 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ενγκελεν ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πίνακες του Τσόρτσιλ πωλήθηκαν έκτοτε ιδιωτικώς στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας του Τσόρτσιλ «θα λέει την ιστορία αυτών των δύο τιτάνων του 20ου αιώνα. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα που η ιστορία της τέχνης και η παγκόσμια ιστορία ενώθηκαν.»

Η αγράμματη και σπάταλη Αθηνά Ωνάση, χωρίς καμμία ευαισθησία για το παρελθόν των Ωνάση αλλά και την Ελλάδα.
Λίγο πριν παντρευτεί για πέμπτη φορά, τον ελληνικής καταγωγής Jorge Tchomlekdjoglou, και πριν η κόρη της Αθηνά(γεννημένη τον Ιανουάριο του 1985)γίνει τεσσάρων ετών, η Χριστίνα Ωνάση στα 37της χρόνια βρέθηκε νεκρή μέσα σε μπανιέρα του σπιτιού της στο Μπουένος Αιρες.
Ο Τιερί Ρουσέλ παίρνει την κηδεμονία της μικρής Αθηνάς. Το κοριτσάκι με εμφανή αδυναμία στον μπαμπά της ζει φυσιολογικά όπως όλα τα παιδιά στο χωριό Lussy-sur-Morges, λίγο έξω από τη Λοζάννη, μαζί με τον πατέρα, τη μητριά και τα δύο ετεροθαλή της αδέλφια.

Η ανεπιτυχής προσβολή της διαθήκης

Η Αθηνά Ωνάση ήταν ένα από τα πιο πλούσια παιδιά του κόσμου, καθώς κληρονόμησε τα περιουσιακά στοιχεία της μητέρας της, αλλά και το το 55% της περιουσίας του παππού της, Αριστοτέλη. Η Χριστίνα Ωνάση είχε φροντίσει την περιουσία να την διαχειρίζεται μια ομάδα πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και ο Τιερί Ρουσέλ. Ο Ρουσέλ ανεπιτυχώς προσέβαλλε τη διαθήκη και σύμφωνα με πολλούς ήταν ο άνθρωπος που έκανε την Αθηνά να απεχθάνεται την Ελλάδα. Έτσι, με ελαφρά την καρδία πούλησε και τον Σκορπιό στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Στα 17 κάνει την επανάστασή της

Όταν έκλεισε τα 17 της η Αθηνά Ωνάση διεκδίκησε την ανεξαρτησία της και έφυγε για τις Βρυξέλλες. Η Αθηνά διάλεξε τότε τη μεγάλη της αγάπη που δεν ήταν άλλοι από την ιππασία. Άρχισε να φοιτά στη σχολή Nelson Pessoa και έπαιρνε από τον Ρουσέλ 10.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματά της ως μηναία αποζημίωση για να ζει.

Η διατροφή

Από τα 11 χρόνια γάμου με την Αθηνά ο Αλβάρο φαίνεται πως ήταν πιστός μόνο τα 2,5 περίπου, με τον Ολυμπιονίκη μετά την αίτηση διαζυγίου να της ζητά 350.000 δολάρια διατροφή.
Τον Νοέμβριο του 2017 βγήκε το διαζύγιο με τον Ντόντα να μην παίρνει όσα ζητούσε και να αρκείται σε κάποια αποζημίωση.

Η αμύθητη περιουσία της Αθηνάς και το πούλημα των πάντων, κινητών και ακινήτων επί χρόνια
 217 τραπεζικοί λογαριασμοί
 150.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού
 9.000.000 δολάρια από την πώληση 44 κοσμημάτων της μητέρας της, Χριστίνας Ωνάση
 από την πώληση ενός διαμαντιού 38 καρατίων εισέπραξε 4.500.000 δολάρια
 πήρε 12.000 ευρώ από την πώληση μια μινιατούρας Ρολς Ρόις
 από την πώληση ενός ακινήτου 1.600 τ.μ. στο Σάο Πάολο εισέπραξε 12.000.000 ευρώ
 14.000.000 ευρώ εισέπραξε από την πώληση του διαμερίσματος της Χριστίνας Ωνάση στο Παρίσι
 πούλησε μια βίλα στο Σεν Μόριτζ μαζί με έναν πίνακα Μονέ για 7.000.000 ευρώ
 πήρε 150.000.000 ευρώ για να δώσει τον Σκορπιό

Τα χρήματα που έχασε η Αθηνά Ωνάση και ο ρόλος του Αλβάρο

Η Αθηνά Ωνάση κληρονόμησε την περιουσία της μητέρας της και το ήμισυ της περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο βιογράφος του Ωνάση, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ανέφερε στο βιβλίο του «Η δυναστεία Ωνάση» ότι η Χριστίνα Ωνάση άφησε πίσω της «ακίνητη περιουσία αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, καταθέσεις 40 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, καταθέσεις 90 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική, επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες ναυτιλιακές, τουριστικές αεροπορικές, κατασκευαστικές και μεταλλουργικές εταιρείες και άγνωστα χρηματικά ποσά καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες».
Όταν η Αθηνά Ωνάση ενηλικιώθηκε, μεταβίβασε σε ένα trust υπέρ του πατέρα της την περιουσία της. Ωστόσο, μετά τη γνωριμία της με τον μετέπειτα σύζυγό της επήλθε η ρήξη με τον πατέρα της και ζήτησε πίσω όσα της ανήκαν. Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, κατά τον οποίο η Αθηνά φέρεται να πέρασε στον πατέρα της 100 εκατ. δολάρια.

Η Αθηνά όμως σε μια προσπάθεια -όπως ισχυρίζονται πολλοί- να αποκοπεί από το παρελθόν αλλά και να συντηρήσει το ακριβό της χόμπι με τα άλογα, άρχισε το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας της.
Έτσι, πούλησε:

 Το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού
 Τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας
 Το οικόπεδο-φιλέτο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα
 Το Σκορπιό στον Ριμπολόβλεφ έναντι 117 εκατ. ευρώ
 Κοσμήματα της μητέρας της (ο οίκος Christie's του Λονδίνου έβγαλε σε δημοπρασία περισσότερα από 40 δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια της Χριστίνας Ωνάση και πλήθος προσωπικών αντικειμένων της, αντί 4 εκατ. δολαρίων).
 Το 2014 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Αθηνά έχει στη διάθεσή της μια περιουσία μικρότερη των 500 εκατ. ευρώ.
 Το 2015, όταν η Αθηνά έκλεισε τα 30 και πέρασε το trust στα χέρια της, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια περιουσία 300 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, 350 εκατ. δολαρίων σε μετοχές και ράβδους χρυσού 150 εκατ. δολαρίων.

Επομένως η χρυσή κληρονόμος δεν φαίνεται ότι είναι δισεκατομμυριούχος, αλλά εκατομμυριούχος. Το διαζύγιο με τον Αλβάρο όμως, της κόστισε ακριβά μιας και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, με δεδομένο το προγαμιαίο συμβόλαιο που υπεγράφη το 2005, θα κληθεί να δώσει περί τα 45 εκατομμύρια δολάρια στον Αλβάρο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προγαμιαίο συμβόλαιο, πρέπει να του καταβάλει 11 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 1 εκατ. για κάθε ένα χρόνο γάμου, καθώς και το 50% από τα 60 εκατομμύρια που αξίζει η εταιρεία τους, δηλαδή ακόμη 30 εκατομμύρια δολάρια. Συν τα δικαστικά έξοδα, που κοστολογούνται στα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα