Σάββατο 18 Μαϊου 2024  19:32:40

Με 750.000 ευρώ στην μοναχοκόρη του Ελευθερία πέρασε στο Δήμο Μονεμβασίας το πατρικό σπίτι του Γιάννη Ρίτσου – Θα μετατραπεί σε Μουσείο και αξιοθέατο της περιοχής. Κύριο

Είναι συγγραφέας και στέλεχος του ΚΚΕ, υποψήφια του κόμματος και σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι το διώροφο σπίτι που συναντά κανείς όταν μπαίνει από κεντρική πύλη του κάστρου , εκεί που αρχίζει η Καστροπολιτεία. Παληό αρχοντικό, χιλιοτραγουδισμένο από τον σπουδαίο ποιητή, το οποίο συνδέθηκε με ημέρες δόξας και ευτυχίας αλλά και αργότερα με αρρώστειες, φθορά, δοκιμασίες, δυστυχίες και κοινωνική παρακμή αναπαλαιώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Μονεμβασίας πέρασε το σπίτι του ποιητή μετά τη συμφωνία που έγινε με την κόρη του Ελευθερία Ρίτσου. Θα γίνει μουσείο Γιάννη Ρίτσου.

Αναμενόμενη ως απόφαση και χρέος τιμής αποτέλεσε η απόφαση του Δήμου Μονεμβασίας να αγοράσει το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου με σκοπό να το μετατρέψει σε μουσειολογικό χώρο. Χαρακτηρίστηκε ως καθυστερημένη απόφαση και όχι απλώς τοπικό αλλά πανελλήνιο χρέος πνευματικής και ιστορικής μνήμης..

Μόλις την περασμέ νη εβδομάδα το σπίτι-μνημείο, με θέα το Μυρτώο Πέλαγος, πέρασε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου Μονεμβασίας και άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες ώστε να εκπονηθεί η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, που απαιτείται ώστε να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο Γιάννη Ρίτσου.
Μαρία Χαραμή, δημοτική Σύμβουλος: 'Η συμφωνία αφορά την καταβολή του συνολικού ποσού των 750.000 ευρώ που θα εκταμιευθεί από δημοτικούς πόρους, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000 €. Στο πατρικό του σπουδαίου ποιητή υπάρχουν κάποια προσωπικά του αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, βιβλία που διάβαζε και πέτρες που συγκέντρωνε από τη θάλασσα που θα εκτεθούν όταν το σπίτι θα να είναι επισκέψιμο από το κοινό".

Σταύρος Χρηστάκος, αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς: "Στη Μονεμβασιά, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και προσπάθησε σε ηλικία 8 ετών να γράψει τους πρώτους του στίχους. Επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του '70, όπου και έγραψε το 1976, τα πρώτα ποιήματα της συλλογής «Μονοβασιά» (1976). Την ίδια περίοδο το έργο του έλαβε διεθνή αναγνώριση με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και την Φιλία των Λαών. Ο ποιητής επέστρεψε πλέον οριστικά στη γενέτειρα του, στο «Πέτρινο Καράβι» όπως την έλεγε, με το θάνατο του, στις 11 Νοεμβρίου του 1990"..

Υπεγράφη τελικά , μετά από μακρέες διαπραγματεύσεις, το συμβόλαιο αγοράς της οικίας του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, απ' το δήμο της Μονεμβασίας Λακωνίας. Ένα άλλο σπίτι του ίδιους και της συζύγου του υπάρχει και στην Αθήνα και στην Σάμο.

Ο δήμος απέκτησε την πλήρη κυριότητα.

Το συνολικό τίμημα είναι στις 750.000,00 ευρώ και θα καταβληθεί μόνο από πόρους του δήμου, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000,00 ευρώ. Γεγονός που δεν αποκλείει κάποιους πρόθυμους χορηγούς ή ενισχύσεις από το Κράτος και τις Τράπεζες..
Επιπλέον, ετοιμάζεται η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, για την ίδρυση του μουσείου Γιάννη Ρίτσου.
Η Ελευθερία (Έρη) Ρίτσου ( γεννημένη το1955) είναι Ελληνίδα συγγραφέας, κόρη του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.Το 2014, στις Ευρωεκλογές του Μάη, συμμετείχε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας σθεναρά τη στάση του ΚΚΕ κατά της Ευρωπαικής Ένωσης,..

Γεννήθηκε στη Σάμο το 1955 και είναι το μοναχοπαίδι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου. Κατόπιν σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και, έκτοτε, εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ έχει αποκτήσει και μια κόρη, τη Λητώ.

Με τη συγγραφή ασχολήθηκε από το 2001, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Οι τρεις βασιλοπούλες, το οποίο το προόριζε για την κόρη της. Εν συνεχεία το άφησε περισσότερο, από περιέργεια στον εκδοτικό οίκο Κέδρος, άλλα όταν το αναζήτησε την πληροφόρησαν ότι πρόκειται να το εκδώσουν,[6] έκτοτε έχει κυκλοφορήσει άλλα 4 βιβλία, όλα από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος. Τα βιβλία της ανήκουν στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας κυρίως, αλλά και του μυθιστορήματος και του διηγήματος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline