Σάββατο 18 Μαϊου 2024  17:38:19

Tα ληστρικά επιτόκια καταχρέωσαν τη ΝΔ, αλλά χωρίς συνέπειες, όπως είχαν σε άλλους Έλληνες. Πλήρωσε σχεδόν δύο φορές ένα δάνειο 150 εκατ. ευρώ για να το φτάσουν οι Τράπεζες στα...342 εκατ. Μόνο την περίοδο Μητσοτάκη τα επιτόκια έφτασαν τα...156 εκατ. Κύριο

Με προτεραιότητα η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα ότι η αύξηση του συνολικού χρέους τα τελευταία χρόνια έγιναν με νέα δάνεια της ΝΔ και όχι μόνο από ανατοκισμούς. Η υπεράσπιση της αλήθειας από τον πρώην υπουργό και βουλευτή Θόδωρο Ρουσσόπουλο.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά για τις εντυπώσεις»
Απάντηση πειστική, ανατρεπτικού χαρακτήρα μάλιστα στο ζήτημα των χρεών του κόμματος, το οποίο έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει η Νέα Δημοκρατία με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι λειτουργικές δαπάνες του κόμματος μειώθηκαν από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. ευρώ το 2020». και σημειώνει πως από το 2016 η Νέα Δημοκρατία έχει «θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα» και «δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται μέσω της ανακοίνωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η Κουμουνδούρου «δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά για τις εντυπώσεις». Είχε προηγηθεί η αναλυτική και πολύ αξιόπιστη υπεράσπιση της αλήθειας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα χθες από τον καλό γνώστη της όλης υπόθεσηε πρώην υπουργό και βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - απάντηση της Νέας Δημοκρατίας για τα χρέη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0.

Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως, το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Με επιπολαιότητα και προχειρότητα ...αποκαλύψεις για τα χρέη της ΝΔ

Τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας μπήκαν κατά τρόπο ατυχή και άδοξο στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου, όπως το απέδειξε πρώτος με ακλόνητα στοιχεία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος. Οι αποκαλύψεις σχετικά με την εκτίναξη του ήδη τεράστιου χρέους του κυβερνώντος κόμματος στα ύψη και μάλιστα κατά επιπλέον 118 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της γαλάζιας παράταξης αποτέλεσαν εύκολη αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την ηγεσία του. Μια ακόμα προχειρότητα αντιπολιτευτική και αναξιόπιστη επίδοση της Κουμουνδούρου. Δεν φρόνησαν ούτε καν να ρωτήσουν τις Τράπεζες για την αύξηση του χρέους αυτού και με ποιό τρόπο. Αντίθετα επιδόθηκαν σε εικοτολογίες ότι ο Μητσοτάκης πήρε κάθε χρόνο της προεδρίας του .... νέα και υψηλά δάνεια.....

ΣΥΡΙΖΑ: (Επιπόλαιο) Σκληρό πρέσινγκ για τα χρέη της ΝΔ

H αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να προσπεράσει το θέμα, αλλά θα το διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα της και μέσω κοινοβουλευτικών τροπολογιών και ασκώντας πιέσεις στην Νέα Δημοκρατία ζητώντας της να δώσει απαντήσεις για τα φουσκωμένα χρέη της. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα «φέσια» της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την εκτόξευσή τους στα τέσσερα χρόνια προεδρίας του κ. Μητσοτάκη.
powered by Rubicon Project

Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΝΔ που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες κι έτσι μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιούργησε χρέη που φθάνουν το 1/3 του συνόλου ενώ τα υπόλοιπα 2/3 δημιουργήθηκαν συνολικά σε 42 χρόνια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί θητείας Μητσοτάκη τα χρέη της ΝΔ έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατομμύρια ευρώ και πλέον στο σύνολο αγγίζουν τα 342 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε κάθε λόγο να αναζητήσουμε απαντήσεις για το θέμα όχι μόνο γιατί ως κόμμα έχουμε εξοφλήσει το δάνειό μας αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για χρήματα επί της ουσίας του ελληνικού λαού που αντί να επιστραφούν και να μειωθούν τα χρέη συνεχώς αυξάνονται» λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, την ώρα που όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όχι μόνο ρύθμισε το χρέος, όχι μόνο δημιούργησε με χρηστή διαχείριση το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που έσωσε τη χώρα από την χρεοκοπία στην πανδημία, αλλά δεν χρωστάει στις τράπεζες ούτε μισό ευρώ! Σημειωτέο πως με βάση τους υπολογισμούς στα γαλάζια χρέη προστίθενται ετησίως περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ «μία αύξηση που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ημέρα που έγινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι σήμερα» αναφέρουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline