Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  08:11:06

Δωρεάν παραχωρεί η Dassault το νέο VIP αεροσκάφος σε αντάλλαγμα της αγοράς των φρεγατών. Η ανανέωση-φρεσκάρισμα του Μαξίμου από τη Μαρέβα Μητσοτάκη και πως γίνεται. Κύριο

″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο από την ένταξη ενός γαλλικού αεροσκάφους τύπου Falcon στο σμήνος μεταφοράς υψηλών προσώπων - Προς πώληση το G5 που χρησιμοποιείται σήμερα ως κυβερνητικό αεροσκάφος.

Το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνεται από την ένταξη ενός αεροσκάφους τύπου Falcon στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η γαλλική αεροπορική εταιρεία Dassault - που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage- θα παραχωρήσει δωρεάν στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο Falcon.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι ανώτεροι παράγοντες, η γαλλική εταιρεία Dassault προκειμένου να υλοποιήσει την ανεκπλήρωτη από το 2000 υποχρέωσή της σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ. Στην τροποποίηση αυτή περιλαμβάνονται προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις και υποκατασκευαστικό έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Στα προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνεται πρόγραμμα παροχής στην Πολεμική Αεροπορία ενός αεροσκάφους τύπου Falcon δίχως απολύτως κανένα κόστος.

Το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο αεροσκάφος τύπου Falcon 7X θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα δωρεάν και θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες μεταφοράς κυβερνητικών αξιωματούχων. Το Falcon παραχωρείται από την Dassault δωρεάν, μαζί με πλήρη υποστήριξη ενός έτους, εκπαίδευση τεχνικών και πληρώματος και αποστολή τεχνικού της εταιρείας για την συντήρηση του αεροσκάφους στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες παράδοσης του, πρόγραμμα συνολικής αξίας €3,2 εκατ.

Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών θα έπρεπε να καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο ξεχωριστά και επιπλέον. Τωρα το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο της εν λόγω σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, η οποία εξακολουθεί ακριβώς ως είχε σε οφειλόμενο ποσό πριν την αγορά του Falcon (δεν μειώνεται κατ' ελάχιστο δηλαδή). Με απλά λόγια, το αεροσκάφος Falcon που θα ενταχθεί στο σμήνος μεταφοράς υψηλών προσώπων δεν κοστολογείται και ως εκ τούτου δεν αφαιρείται από το ποσό της υποχρέωσης της εταιρείας στο πρόγραμμα των ΑΩ, το οποίο ισχύει ως έχει. Το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνεται κατ΄ελάχιστον από την προμήθεια του Falcon αλλά θα έχει ως όφελος ένα αεροσκάφος, εξηγούν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση ενός εκ των τριών σημερινών αεροσκαφών μεταφοράς υψηλών προσώπων και συγκεκριμένα του Gulfstream G5 προκειμένου να υπάρξει και ταμειακό όφελος για το ελληνικό δημόσιο και να μπούν χρήματα στα ταμεία
παράλληλα με τη δωρεάν απόκτηση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πρωταγωνιστεί σε αφιέρωμα του Architectural Digest για την ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν αποτελούσε διαφήμιση της Ελληνικής αισθητικής.

Περιγράφοντας το κτίριο που κτίστηκε το 1921, η κα. Μητσοτάκη είπε ότι είχε να βαφτεί από το 2004, όταν η Αθήνα φιλοξένησε την Ολυμπιάδα. Ακολούθησαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η πανδημία και η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν ήταν προτεραιότητα.
Φέτος, όμως, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήρθε η ώρα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχεδόν δύο δεκαετιών και να γίνει το Μέγαρο Μαξίμου ένας χώρος που εκθειάζει την ιστορία, την κληρονομιά και την δημιουργικότητα της χώρας.

Η ιδέα άρεσε στον πρωθυπουργό, αλλά, σύμφωνα με την σύζυγό του, δεν ήταν διατεθειμένος να στείλει τον λογαριασμό της ανακαίνισης στον Ελληνικό λαό.
″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην ομάδα μετέχουν συλλέκτες και επιμελητές έργων τέχνης, πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, η Ελίνα Κουντούρη, επικεφαλής του Ιδρύματος Νέον και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης. Μαζί έφτιαξαν μία λίστα Ελλήνων καλλιτεχνών, τεχνιτών, συλλεκτών και ιδρυμάτων, από τους οποίους θα μπορούσαν να δανειστούν έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα για μία περίοδο δύο ετών.
″Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης καί δύο χρόνια, ώστε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και την δεξιοτεχνία των Ελλήων καλλιτεχνών, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ξένους επισκέπτες" δήλωσε η κα. Μητσοτάκη. Το σχέδιο είναι να ανοίγει ο χώρος στο κοινό μία φορά τον μήνα.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα ανακαινισμένα δωμάτια του Μαξίμου, είναι ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στην αίθουσα υποδοχής και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωή και Νίκη Μόσκοφογλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένα Ντούμας, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων. Μία μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στην αίθουσα υποδοχής.

Το γλυπτό "Καμμένα Δένδρα" της κεραμίστριας Ελένης Βερναρδάκη στολίζει την αίθουσα συσκέψεων και ένα τμήμα της αίθουσας υποδοχής φιλοξενεί ένα υφαντό της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με θέμα το φαράγγι της Σαμαριάς.
Επόμενος στόχος της ανακαίνισης, σύμφωνα με την σύζυγο του πρωθυπουργού, είναι η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πολλοί υψηλοί καλεσμένοι παίρνουν το πρωϊνό τους όταν το επιτρέπει ο καιρός.

″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline