Σάββατο 11 Μαϊου 2024  11:00:59

Δύο πονοκέφαλοι σε Μαξίμου και Μητσοτάκη. Καλπασμός δημοσκοπικός αλλά ρήγματα στα δεξιά της ΝΔ και μειωμένη απήχηση στις νέες ηλικίες (μικρότερη και από τον ΣΥΡΙΖΑ). Κύριο

Ακόμα και οι πλέον φιλικές δημοσκοπήσεις, οι ποίες πλέον είναι πολλές, αξιόπιστες και σε γενικές γραμμές συμφωνούυ στις βασικές διαπιστώσεις-κρίσεις είτε θετικές είτε κάποιες αρνητικές.

Ανάμεσα η άνετη πρωτιά της Ν Δ, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, η δυνατότητα για δεύτερη τετραετία, τα πολλά θετικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης , η μεγάλη αποδοχή-εμπιστοσύνη στον Κυρ. Μητσοτάκη κ.α. Παράλληλα δείχνουν ορισμένα προβλήματα, όχι απειλητικά αλλά ενοχλητικά, με αδυναμία της ΝΔ και του Μαξίμου να τα επηρεάσει. Ανάμεσα στους η κριτική , όχι πάντα διαρκής και επίμονη για το Μεταναστευτικό, τα θέματα Παιδείας, την Ασφάλεια και Δημόσια Τάξη, την Ανεργία, την ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον. Επιπλέον ως κοινωνκοί πονοκέφαλοι οι αναποφάσιστοι στον χώρο της ΝΔ ( στο 12-15 % της εκλογικής δύναμης της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή στις τέσσερις και πλέον μονάδες του εκλογικού σώματος)και η μειωμένη απήχηση στις νέες ηλικίες.

-Συγκεκριμένα και στη χθεσινή δημοσκόπιση, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12,9% και η προέλευσή τους δεν είναι μονοδιάστατη, όπως θα μπορούσε να εικάσει κανείς εξαιτίας της πτώσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο το 38,4% είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29,9% εξ αυτών είναι από το νυν κυβερνών κόμμα.

Η Ν.Δ., ωστόσο, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς παρουσιάζει σχετικά μικρές διαρροές, αφού η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ανέρχεται σε 76,9%, αλλά την ίδια ώρα προσελκύει το 11,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 22,8% όσων ψήφισαν πριν από δύο χρόνια Κίνημα Αλλαγής. Αντιστοίχως, η συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 59,7% και για το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 58,2%. Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζουν τα ευρήματα της μέτρησης για τη μάχη επικράτησης που δίνεται στον κεντρώο χώρο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα.

Νικήτρια, όπως προκύπτει από τις επιλογές που κάνουν οι πολίτες με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτησή τους, αναδεικνύεται η Ν.Δ., η οποία ψηφίζεται από το 40,8% όσων δηλώνουν ότι ανήκουν στο Κέντρο. Οι αντίστοιχες επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18,5% και για το Κίνημα Αλλαγής 12,2%. Η Ν.Δ. προσελκύει και έναν στους δέκα που δηλώνουν κεντροαριστεροί (9,6%), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφεί σε αυτή την κατηγορία πολιτών με 44,3% έναντι 17,8% του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πλην νέων

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 56,9% των πολιτών και αρνητικά από το 42,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στο 55,2% και 43,9% αντίστοιχα. Σε σχέση μάλιστα με τον περασμένο Απρίλιο το θετικό ισοζύγιο για την κυβέρνηση παρουσιάζει βελτίωση που υπερβαίνει τις 3,5 μονάδες.

Εκτός από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που εκφράζονται θετικά σε ποσοστό της τάξης του 84,2%, ανάλογη άποψη έχει το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και το 28,7% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη υψηλότερη διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, εκτός από το 86,6% των Νεοδημοκρατών, αξιολογείται θετικά από το 29,9% των Συριζαίων και το 77,2% των Κιναλιτών. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός βαθμολογούνται αρνητικά από την πλειοψηφία των Ελλήνων που ανήκουν στις νεότερες ηλικίες. Ειδικότερα, από την ηλικιακή κατηγορία των 17 έως 44 ετών το 57,9% αξιολογεί αρνητικά τον κ. Μητσοτάκη και το 56,6% κάνει το ίδιο για την κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline