Σάββατο 27 Απριλίου 2024  12:20:38

Πάμε πίσω ολοταχώς... Προβλέψεις ότι τέλη Ιουλίου θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα. Τον Αύγουστο ίσως ξεπεράσουμε τα 3.000. Κύριο

Μαγιορκίνης σε παραδοχή: Σημαντικότατη η αύξηση των κρουσμάτων - Τέσσερις τρόποι για να επιβραδύνουμε το 4ο κύμα πανδημίας. Το «καμπανάκι» των ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Δεν είναι ο μόνος αλλά έγιναν αρκετοί πλέον οι καθηγητές της Ιατρικής με απαισιόδοξες διαπιστώσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Με χιλιάδες νέα κρούσματα , δυσάρεστες συνέπειες νοσηλείας στις ΜΕΘ και στους εκατοντάδες θανάτους. Κυριαρχία του στελέχους «Δέλτα» στη χώρα μας πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο και αύξηση των κρουσμάτων στα 2.600 προς το τέλος Ιουλίου βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Γνωστός για τις επιτυχημένες μελέτες-προβλέψεις από την αρχή επιδημίας από την Άνοιξη του 2019.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι η μέση τιμή κρουσμάτων της τρέχουσας εβδομάδας ήταν 742. Το επόμενο 7ήμερο το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει 1143 κρούσματα και μέχρι τέλη Ιουλίου υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 2600...

Το 40% των πλήρως εμβολιασμένων έχει συνυπολογιστεί στο μοντέλο του ΑΠΘ και όπως λέει ο καθηγητής, αν σταματήσουμε να κάνουμε 90.000-100.000 εμβολιασμού την ημέρα και επιβραδύνουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Άρα μέχρι 30 Ιουλίου πάμε με την συγκεκριμένη τάση και από τον Αύγουστο όλα θα εξαρτηθούν από τα τηρούμενα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς μέσα στον τρέχοντα μήνα Ιούλιο.

Αν τώρα υποθετικά είχαμε φτάσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (αντί του 40% που πετύχαμε μέχρι σήμερα), τότε το μοντέλο δείχνει ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση καθώς θα είχαμε πιο ήπια και λιγότερα κρούσματα.
«Ειδικά σε επίπεδο ΜΕΘ με τους εμβολιασμούς θα έχουμε λιγότερα κρούσματα και σε πιο νέους επειδή αυτοί έχουν περισσότερη κινητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά νοσούν πιο ελαφρά», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Όλα ανοιχτά για νέο lockdown

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάει σε οριζόντιο lockdown ο καθηγητής σημειώνει ότι «αν σου ξεφύγει, δεν μπορείς να το αφήσεις ανεξέλεγκτο. Θα κάνεις πάλι περιοριστικά μέτρα στην αρχή τοπικού χαρακτήρα, αλλά αν έχει μεγάλη διασπορά θα αναγκαστεί να προχωρήσεις και σε πιο γενικευμένου χαρακτήρα. Εγώ δεν θα έλεγα σήμερα ότι σίγουρα δεν θα έχουμε άλλο lockdown. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό με σιγουριά παρά την αντίθετη πρόθεση της κυβέρνησης».

Το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου

«Σε όλα τα πιθανά σενάρια, βλέπουμε ότι λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητας του το στέλεχος «Δέλτα» επικρατεί έναντι των άλλων στελεχών. Η χρονική στιγμή όμως στην οποία θα επικρατήσει, εξαρτάται από την τροφοδότηση που θα έχει από τις τουριστικές ροές και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό των φορέων του στελέχους Β.1.617 που θα εισέρχονται στη χώρα μας σε καθημερινή βάση καθώς και από το ρυθμό εμβολιασμού», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Με βάση τα διάφορα σενάρια και λαμβάνοντας υπόψη ότι μεσοσταθμικά περίπου 50 φορείς του στελέχους Β.1.617 θα εισέρχονται καθημερινά κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, το στέλεχος «Δέλτα» αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

«Εάν αντίστοιχα οι ροές είναι χαμηλότερες, η επικράτηση του Δέλτα αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν ο αριθμός των προσυμπτωματικών/ασυμπτωματικών τουριστών φορέων του Β.1.617 που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υψηλότερος (π.χ. 75 κατά μέσο όρο την ημέρα), τότε η επικράτηση του θα συμβεί νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Μαγιορκίνης με παραδοχή: Σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων - Τέσσερις τρόποι για να επιβραδύνουμε το 4ο κύμα πανδημίας

«Καμπανάκι» ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη χώρα για τη μετάλλαξη Δέλτα και για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τέταρτο κύμα πανδημίας.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο «για σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας».

Παράλληλα, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, παρουσιάζει τέσσερις τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του 4ου κύματος.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη

«Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών:

α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline