Κυριακή 28 Απριλίου 2024  03:26:26

Από Δευτέρα χειρότερα τα πράγματα με 3.000 κρούσματα. Και ακόμα χειρότερα τον Δεκαπενταύγουστο. Πιθανά τα νέα μέτρα σε περιοχές. Κύριο

Σαρηγιάννης: Μέσα σε 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

Γενική είναι η πεποίθηση ότι εις το εξής ο Ιούλιος και Αύγουστος θα είναι προβληματικοί-ταραχωδεις μήνες για την νέα έξαρση, λόγω μεταλλάξεων, του κορωνοιού τόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης όσο και στην Ελλάδα. Οι επιπολαιότητες σε μαζικά πάρτυ, χωρίς καμμία προφύλαξη και οι ανεύθυνες ανταρσίες κατά των εμβολιασμών πληρώνονται παντού.

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προβλέπουν(όπως έχουν κάνει με δηλώσεις τους καθηγητές) τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στον ANT1, ανάφερε ότι υπολογίζονται σε 2.600 τα ημερήσια κρούσματα στα τέλη Ιουλίου, ενώ το Δεκαπενταύγουστο οι προβλέψεις που βασίζονται στην ανάλυση των λυμάτων δείχνουν ότι τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν στα 3.500 κρούσματα ημερησίως.

«Αυτό που βλέπουμε οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και ίσως και στην υπερβολική διασκέδαση», δήλωσε εξηγώντας ότι προς το παρόν μόνο το 10- 15% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η Δέλτα θα κυριαρχήσει τέλος Ιουλίου γι' αυτό είναι κρίσιμο το τι θα κάνουμε τώρα», τόνισε και ερωτηθείς για το μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, επίσης στον ΑΝΤ1, «προφανέστατα η λύση είναι ο γρήγορος εμβολιασμός».

«Οι εκλογές κερδίζονται πόρτα- πόρτα. Κάπως έτσι πρέπει να πείσουμε για τον εμβολιασμό κι αυτό χρειάζεται κινητοποίηση όλων, με τη συμμετοχή των Δήμων, της Εκκλησίας, όλων», συμπλήρωσε σχετικά και τόνισε: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη διασπορά νωρίτερα. Να μπορούμε να καταλάβουμε για ποια διασπορά πρόκειται και να πάμε σε στοχευμένη επιτήρηση».

-Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά. «Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά όπως και οι προβλέψεις των μοντέλων, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας πως στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα. Επίσης, τον Αύγουστο εκτίμησε ότι ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα.

«Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά.

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής.

Τέλος, υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline