Κυριακή 28 Απριλίου 2024  18:25:17

Καύσωνας Αυγούστου: Γιατί θα είναι ιστορικός – Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών

Την ίδια ώρα ο καύσωνας του Αυγούστου 2021 φαίνεται πως τελικά θα μείνει στην μνήμη μας για καιρό καθώς φέρνει ακραία ζέστη, με τον υδράργυρο να πρόκειται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.


Οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως το νέο κύμα ζέστης είναι απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, με αποτέλεσμα να αναμένεται απότομη άνοδος της θερμοκρασίας με όλες τις σχετικές υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα.
Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, διευκρινίζει ότι το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα καυτό, αλλά θα μείνει και στην ιστορία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειωθούν.

Ο αεροχείμαρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα»

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φέρει ο καύσωνας Αυγούστου, σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν ως ιστορικό.
Μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επικαλούμενο τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, κάνει λόγο για θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου την Δευτέρα.

Ο καύσωνας αυτός θα έχει λοιπόν υψηλές θερμοκρασίες τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και προς τις ελάχιστες τιμές αλλά και μεγάλη διάρκεια.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί του ΕΑΑ, Γ. Παπαβασιλείου, Σ. Βουγιούκας και Κ. Λαγουβάρδος, για την άνοδο της θερμοκρασίας θα ευθύνεται ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρου.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως «ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

«Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαιτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ακραίος καύσωνας με θερμοκρασίες στο «κόκκινο» και έντονο αίσθημα δυσφορίας

Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οδηγούν στην αύξηση του αισθήματος δυσφορίας, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους. Ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 87 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 44,6 βαθμοί Κελσίου.
Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

max

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline