Κυριακή 28 Απριλίου 2024  17:14:48

Πληθαίνουν τα στοιχεία ότι έδρασαν «δόλιοι εμπρηστές» σε περιοχές της Αττικής, στην Ηλεία, την Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, στη Εύβοια. Ύποπτες πολλές «αναζωπυρώσεις» και νέες εστίες πυρκαγιών. Κύριο

Τα πρώτα ντοκουμέντα, οι επώνυμες μαρτυρίες και οι πρώτες ανακρίσεις υπόπτων. Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, προσήχθη ύποπτος.

1.Με τα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Αττική – το ένα κάτω από την Πάρνηθα, σε Κρυονέρι και Ιπποκράτειο Πολιτεία, και το άλλο στις Αφίδνες – αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για το πώς αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα αυτά και πώς εκδηλώθηκαν καινούργιες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λοιπόν, εντοπίστηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, ενώ ένας ύποπτος συνελήφθη στο Κρυονέρι.
Ειδικότερα, η κρατική τηλεόραση μετέφερε πως χθες εντοπίστηκε ένας υποτυπώδης εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο της Πάρνηθας που εντάσσεται στον δήμο Αχαρνών, ο οποίος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές φωτιές.

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι στο Κρυονέρι έκαναν λόγο στην ίδια πηγή για ύποπτες κινήσεις από νεαρό, ο οποίος φαίνεται ότι προσποιούνταν ότι έσβηνε τη φωτιά, αλλά εξετάζεται εάν ήταν διαφορετικά τα κίνητρά του. Πράγματι, ο άνδρας αυτός προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής.

2.Συγκλονιστικές εικόνες με εκρήξεις στο μέτωπο Μαλακάσας – Καπανδριτίου – Αφιδνών

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους»

3.Φωτιές: Έρευνες για εμπρησμό σε Ηλεία και Φωκίδα

Στο μικροσκόπιο των αρχών ύποπτο άτομο που επέβαινε σε μηχανάκι στην Ηλεία, μετά από μαρτυρία χειριστή πυροσβεστικού ελικοπτέρου - Για εμπρησμό από αμέλεια εξετάζεται άνδρας στη Φωκίδα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν τεθεί μαρτυρίες για εμπρησμό στην περιοχής της Ηλείας, που πλήττεται τα τελευταία 24ωρα από μεγάλη φωτιά.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχει μεταβεί στην Ηλεία, μετά από μαρτυρίες για ύποπτο άτομο με μηχανάκι, στις περιοχές που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.
Σχετική μαρτυρία υπάρχει και από χειριστή πυροσβεστικού ελικοπτέρου, αλλά και από κατοίκους.
Παράλληλα, στη Δωρίδα Φωκίδας το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής εξετάζει ύποπτο άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια, καθώς φέρεται να πραγματοποιούσε εργασίας σε δασική περιοχή που ξέσπασε πυρκαγιά.

4.Ελληνικό: Μεγεθυντικός φακός πάνω σε ξερόχορτα βρέθηκε στους πρόποδες του Υμηττού –(που ίσως χρησιμοποιήθηκαν αλλού, με... επιτυχία). Επίσης νέες πυρκαγιές στο Σούνιο (υπό έλεγχο) και στο Πεδίο του Άρεως, του οποίου η δράστις συνελήφθηκε και ανακρίνεται.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για απόπειρα εμπρησμού - Συνεχείς περιπολίες στο δάσος για αποφυγή νέων πυρκαγιών
Έναν μεγεθυντικό φακό στηριζόμενο σε βάση, προσεκτικά τοποθετημένο πάνω σε ξερόχορτα, σε απόκρημνη περιοχή στο περιαστικό δάσος του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης στους πρόποδες του Υμηττού, εντόπισε στις 12:25 κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ο φακός εντοπίστηκε από την παρατηρητικότητα ενός εθελοντή λόγω των αντανακλάσεων που έκανε.

Άμεσα κλήθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία παρέλαβε τον μηχανισμό.

5.Φωτιά στη Φωκίδα: Συνελήφθη ύποπτος για την πρόκληση της φωτιάς - Εκτελούσε εργασίες σιδηρουργίας

Η φωτιά ξεκίνησε στην Ελαία το απόγευμα της Πέμπτης και πήρε γρήγορα διαστάσεις
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ναυπάκτου μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης, συνοδεία αστυνομίας, ένα άτομο ηλικίας περίπου 55 ετών που φέρεται ως ύποπτο για τη πρόκληση της φωτιάς στην Ελαία νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με το NafpaktiaNews, ο προσαχθείς, ο οποίος πιθανότατα είναι κάτοικος του χωριού, εκτελούσε, κατά πληροφορίες, εργασίες σιδηρουργίας με τροχό στο χωριό και πιθανόν από τους σπινθήρες να προκλήθηκε η τεράστια πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή και οδήγησε σε εκκένωση τα χωριά Ελαία, Καλλιθέα και Τολοφώνα.

Μετά την προανάκριση στην πυροσβεστική υπηρεσία, ο φερόμενος ως υπαίτιος θα οδηγηθεί στον κύριο εισαγγελέα.

6.Φωτιά στον Θεολόγο Φθιώτιδος - «Είναι εμπρησμός» λέει ο Δήμαρχος.

Είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις απόπειρες τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε ο Θανάσης Ζεκεντές - Γίνεται έλεγχος σπίτι – σπίτι ώστε να διασφαλιστεί πως δεν έχει παραμείνει στο σπίτι του κάποιος ηλικιωμένος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή του Θεολόγου Λοκρίδας όπου κάηκαν και σπίτια στον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ.

Για εμπρησμό κάνει λόγο ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές σημειώνοντας ότι είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις απόπειρες τις προηγούμενες ημέρες. "Η σημερινή φωτιά είναι εμπρησμός. Θα κρατήσει μέρες γιατί πρόκειται για ένα σημείο με πυκνό πευκοδάσος και δυστυχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν επαρκούν αφού είναι διασπαρμένες σε πολλές περιοχές. Προτεραιότητα μας είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζεκεντές καλώντας και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline