Σάββατο 4 Μαϊου 2024  04:26:56

Αττική, πρώτος θλιβερός απολογισμός: Πάνω από 400 σπίτια με σοβαρές ζημιές και 100 κατεστραμμένα πλήρως. Κύριο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, πλήρως υποβαθμισμένο πλέον για πολλά χρόνια.«Χάσαμε τις προσωπικές κι οικογενειακές περιουσίες μας» λένε οι κακότυχοι κάτοικοι της Β.Α. Αττικής.

Κρανίου τόποι. Καμένη γη και στάχτη άφησε η μεγάλη φωτιά που πέρασε από Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Αφίδνες και χτύπησε με μανία το λεκανοπέδιο της Αττικής, καταστρέφοντας τα πάντα.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Σε πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει οι κεραμοσκεπές και πλέον δεν είναι κατοικήσιμα. Υπολογίζονται σε εκατό (100) πλήρως κατεστραμμένα, απλά σπίτια αλλά και βίλλες, που χρειάζονται πλήρη κατεδάφιση και νέα,εξαρχής ανέγερση,. Πολλές ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με τους ιδιοκτήτες να τα μεταφέρουν σε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να καθαρίσουν. Σε ορισμένα από τα σπίτια η φωτιά μπήκε στο εσωτερικό ενώ σε αλλά απλά «έγλειψε» τους τοίχους χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Όμως φτάνουν τα τετρακόσια τα σπίτια κάθε κατηγορίας και μεγέθους με αρκετές ζημιές και ανάγκη για επισκευές.

Άλλοι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών έχασαν ακόμη και τα αυτοκίνητα τους τα οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε μια προσπάθεια να σωθούν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μετά από εντολή εκκένωσης που δόθηκε μέσω μηνύματος του 112.

«Μένω 30 χρόνια στη Βαρυμπόμπη. Το σπίτι μου καταστράφηκε. Τώρα τι θα κάνω; Με φιλοξενεί ο γιος μου για λίγες ημέρες μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Ήμασταν αβοήθητοι φύγαμε και βλέπαμε τη φωτιά να έρχεται δυστυχώς. Τα εναέρια μέσα δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη φωτιά», μας είπε ο κ. Γιάννης.

Πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κυρίως στις Αφίδνες, όπου η φωτιά προκάλεσε και πολλές εκρήξεις.

«Τώρα χρειαζόμαστε άμεση στήριξη. Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις μας», λέει επιχειρηματίας από την περιοχή.

Σε κόμβο της εθνικής στο Κρυονέρι έχει στηθεί και ένα κέντρο άμεσης βοήθειας με παροχή νερού και ειδών πρώτης ανάγκης για όσους έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 300 σπίτια στην περιοχή, ενώ όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις προς το παρόν η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Καλύτερη η εικόνα στην Αττική

Η εικόνα από τις φωτιές στην Αττική είναι σήμερα βελτιωμένη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Λόγω της καλύτερης κατάστασης, τη νύχτα άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι. Όσοι επιστρέφουν στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή καθώς χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, υποδομές καταστράφηκαν και περιουσίες χάθηκαν.
Φωτ. AP

Πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.
Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον τιτάνιο αγώνα για να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, σύμφωνα με την τελευταία πρωινή ενημέρωση, είναι οι εξής:
* Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline