Σάββατο 4 Μαϊου 2024  02:10:34

Δύο ...ακριβές συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές: 1. Βλάβη σε περισσότερες από 2.000 κολώνες και αποκατάσταση σε 10-15 ημέρες. 2. Αύξηση στα τιμολόγια γιατί αγοράζουμε ακριβή ενέργεια λόγω υπερκατανάλωσης. Κύριο

Η αύξηση αυτή δεν θα γίνει μόνο στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και σε εκείνα των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού.

1.«Δεν σταματήσαμε καθόλου από την πρώτη ώρα που έπιασε φωτιά στην Βαρυπόμπη» τόνισε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις βλάβες που έχουν προκύψει σε κολώνες της ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

«Δώσαμε μια μαχη να ηλεκτροδοτήσουμε την ΕΥΔΑΠ, μετά το Κρυονέρι και σήμερα την βιομηχανική περιοχή στην Εθνική Οδό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανέφερε πως συνεργεία εργάζονται στην Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο, νομό Μεσσηνίας, Ηλίας Λακωνίας και ότι προσπαθούν με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει.

Μίλησε για δύσκολη και τεράστια ζημιά που έχει προκύψει σε περίπου πάνω από 2.000 κολώνες και σημείωσε πως πρέπει να βάλουν καινούργιο δίκτυο. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» είπε ενδεικτικά.
Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι σε 10-15 ημέρες να έχει αποκατασταθεί η ζημιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

2.Το "μάρμαρο" των πυρκαγιών στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης εκτιμά ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος θα είναι πάνω από 30%, όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στους ιδιώτες παραγωγούς.
Όπως είπε, λόγω των αυξημένων αναγκών για ενέργεια εν μέσω παρατεταμένου κύματος καύσωνα, η υψηλή τιμή που αγοράζουμε ενέργεια, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

«Για πρώτη φορά χθες είχαμε τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή ξεπέρασε τα 145 ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση. Και δεν είναι μόνο για τη ΔΕΗ, καθώς και οι ιδιώτες παραγωγοί θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους», τονίζει και υποστηρίζει πως «Το "μάρμαρο" στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής. Είναι βασικό κάποιες εταιρείες να μείνουν στο κράτος, ο ΔΕΔΔΗΕ ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ για να μην παίζουν παιχνίδια διάφοροι πάνω στην τιμή του ρεύματος».

«Η ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει φτηνό ρεύμα»

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, πριν την κρίση στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργυρίου, είχε υποστηρίξει ότι: «Η απελευθέρωση μιας αγοράς συνοδεύεται θεωρητικά από πτώση των τιμών και βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ Α.Ε, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρισμού στη χώρα, τη ραγδαία αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη διαχείριση μιας νέας συνιστώσας του κόστους, αυτής του CO2». Τότε ο κ.Χατζηαργυρίου είχε δηλώσει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με στρεβλό τρόπο με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επιβαρύνεται με μια σειρά από επιπλέον παράγοντες.

Μετά από πολλά χρόνια πολιτικών απελευθέρωσης της αγοράς και με την σημερινή κούρσα ανόδου των τιμών χονδρικής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσπάθησε εδώ και εβδομάδες να θέσει σε διαβούλευση ένα σύστημα ελέγχου με πλαφόν 30% στις επιτρεπόμενες αυξήσεις.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς ρεύματος είναι μεγάλες, καθώς το κείμενο διαβούλευσης δεν έχει ακόμη βγει στη δημοσιότητα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν του 30% δεν θα περιληφθεί καν ως πρόταση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline