Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:32:08

Όλοι φοβούνται και αρνούνται τα κύματα προσφύγων-μεταναστών. Με εξαίρεση, παγκοσμίως, την Τουρκία, που δηλώνει καλή φίλη των Ταλιμπάν (και της Αλ Κάιντα) και την....Αλβανία, πρόθυμη να φιλοξενήσει Αφγανούς. Κύριο

Η Ελλάδα επιλέγει να δραστηριοποιηθεί σε διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κοινή στάση απέναντι τα πιθανά κύματα των μεταναστών και στις πολιτικές εκμετάλλευσης-κερδοσκοπίας του Ταγίπ Ερντογάν.

-Σημαντικές ροές Αφγανών μεταναστών ανά τον κόσμο διαβλέπει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας( και όχι μόνο αυτός)τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται επιστροφή των βρετανών και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην πολύπαθη ασιατική χώρα. Η αποχώρηση, εγκατάλειψη είναι οριστική.

«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα» δήλωσε στο Sky News ο υπουργός, «δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο κ. Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».
Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι ... περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή» δήλωσε.
Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο κ. Ουάλας δήλωσε: «Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό».
Ο κ. Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

2.Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία κατέστησε πιο ριψοκίνδυνη την προθυμία της Τουρκίας να ηγηθεί της διασφάλισης του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς πασχίζει να σφραγίσει τα ανατολικά της σύνορα με το Ιράν για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Και να δηλώσει διάθεση στενής συνεργασίας με ένα καθεστώς τυραννικό, δολοφονικό και συνδυασμένο στενά την τρομοκρατική Αλ Κάιντα.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο και η διάθεση για φιλοξενία σε κυβέρνηση και κοινή γνώμη έχει εξαφανιστεί, καθώς δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί ακολουθούν στα βήματα Σύρων και Ιρακινών.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών, καθώς οι πρόσφυγες θα έχουν μόνο μία επιλογή: την Ευρώπη. Σύντομα το πρόβλημα θα είναι της Ευρώπης, που δείχνει γι' άλλη μια φορά απροετοίμαστη.

Η Συρία, πριν από την έναρξη του εμφυλίου, είχε πληθυσμό περίπου 21.000.000 κατοίκων, ενώ το Αφγανιστάν σχεδόν 38.000.000, και η άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση του 2015 θα μπορούσε να επαναληφθεί, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

3.Πόσες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αρκετά ισχυρές για να επιβιώσουν νέων προσφυγικών ροών; Θα μπορέσει η ΕΕ να ξεπεράσει τις διαφωνίες για το «μεταναστευτικό»; Διαθέτουν οι χώρες της ΕΕ τα οικονομικά μέσα για να αντεπεξέλθουν με το νέο κύμα;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα βάζουν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ερχόμενης Τετάρτης, ζητώντας με την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», στη βάση ενός σεναρίου που θέλει το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, που θα κατακλύσει αρχικά την Τουρκία, να κινηθεί στη συνέχεια προς τη χώρα μας και τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί η Τουρκία για να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

4.Αφγανιστάν – Έτοιμη να δεχτεί.... πρόσφυγες δηλώνει η Αλβανία

Η Αλβανία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ανθρώπους που απειλούνται από τους Ταλιμπάν, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ.

People arriving from Afghanistan make their way at the Friendship Gate crossing point at the Pakistan-Afghanistan border town of Chaman, Pakistan August 15, 2021. REUTERS/Abdul Khaliq Achakzai NO RESALES. NO ARCHIVES

Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που θα βρεθούν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.
«Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναλάβει το δικό της μερίδιο του φορτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του σήμερα στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Έντι Ράμα είπε πως «η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία να εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών μεταναστών ο τελικός προορισμός των οποίων θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Πριν το αίτημα των αμερικανικών αρχών η Αλβανία είχε λάβει εκκλήσεις διεθνών οργανισμών
Όμως, πριν ακόμη από το αίτημα των αμερικανικών αρχών, ο Ράμα δήλωσε πως η Αλβανία είχε λάβει εκκλήσεις εκ μέρους άλλων διεθνών οργανισμών για «την προσωρινή στέγαση στην Αλβανία εκατοντάδων ανθρώπων από τους κύκλους των διανοουμένων και Αφγανών μαχητικών γυναικών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εκτέλεσης των Ταλιμπάν».

«Δεν θα πούμε 'όχι' και όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι σύμμαχοί μας μάς το ζητάνε αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία», υπογράμμισε ο Ράμα.
Ο επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι «ευνοϊκός» στο αίτημα των ΗΠΑ για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων.
Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο πριν από την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ένας αριθμός από τους οποίους κινδυνεύουν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

5.Η παλινόρθωση από τους Ταλιμπάν του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν με την ταυτόχρονη υποστολή της αστερόεσσας στην πρεσβεία των ΗΠΑ δημιουργεί νέους συσχετισμούς όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, ανοίγοντας παράλληλα ένα νέο κεφάλαιο για τη Δύση.

Αν και οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν με ανακοινώσεις τους ότι η «διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές, οι περιουσίες και η τιμή οποιουδήποτε», ο κίνδυνος είναι ότι οι ενέργειές τους θα είναι εντελώς διαφορετικές.

Οι Ταλιμπάν κρατούν στα χέρια τους σχεδόν όλα τα χαρτιά με τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων και των τελωνείων, και η Ρωσία και η Κίνα δεν θα έχουν πρόβλημα να συνδιαλλαγούν με την ηγεσία τους, σημειώνουν αναλυτές.

Ήδη καταφθάνουν αναφορές από το Αφγανιστάν ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να επιβάλουν εκ νέου τον φονταμενταλισμό που χαρακτήρισε την προηγούμενη περίοδο που βρίσκονταν στην εξουσία, από το 1996 μέχρι το 2001, και κινδυνεύουν να χαθούν δύο δεκαετίες κατακτήσεων για τις γυναίκες και την κοινωνία των πολιτών.

Μια από τις πηγές ανησυχίας για τις γειτονικές -και όχι μόνον- χώρες είναι μήπως η μαζική έξοδος προσφύγων από το Αφγανιστάν περιλαμβάνει και τρομοκρατικά στοιχεία και Ουιγούρους αυτονομιστές, ενώ οι Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα να χρησιμοποιούν εδάφη της χώρας για εκπαίδευση και για να στήνουν επιχειρήσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline