Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:05:09

Σημαία έγινε ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου... Για «δικαίωση μας» μιλάνε οι αρνητές..... Καπραβέλος - Βασιλακόπουλος εξηγούν γιατί δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το «πολύ σπάνιο γεγονός». Κύριο

«Τον Νοέμβριο που δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο με 3.500 κρούσματα, είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων κι ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι, είχαμε 70 θανάτους την ημέρα και τώρα με 3.500 κρούσματα έχουμε 20 θανάτους την ημέρα».

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς και την σημασία του εμβολιασμού για την «εκρίζωση» του ιού τα επόμενα χρόνια μίλησαν μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΙ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης προβολής του γεγονότος από ομάδες, κήρυκες και ΜΜΕ των αρνητών-πολέμιων του εμβολιασμού, τον οποίο συνεχίζουν, αμετάπειστοι, να συνδέουν με χίλιες καχυποψίες , παρενέργειες και κινδύνους ζωής.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος ο 70χρονος που υπέκυψε στον κορωνοιό ενώ είχε κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα είναι μια τραγική εξέλιξη με 2 δυνατά μηνύματα:

1. Είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα καθώς ο απολογισμός των 13.200 ατόμων στην χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι. Τα εμβόλια προστατεύουν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ειδικά σε σχέση με το 4ο κύμα που έρχεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

2. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερμεταδοτικές και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Παράλληλα, η συζήτηση περί εκρίζωσης του ιού φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολο αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού» τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής σημείωσε πως όλη η οικογένεια του 70χρονου είχε εμβολιαστεί πλήρως και τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και πως πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν.

«Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής.. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους» είπε ενδεικτικά.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων καθώς και νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται και θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι όταν μπούμε στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 70χρονου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο είναι κάτι που στεναχωρεί αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο.

Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω ανέφερε πως 3500 κρούσματα που υπήρχαν τον Νοέμβριο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς . Τ 3500 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς ενώ τα 3500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς.

Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.

«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στον θάνατο δηλαδή πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μάλιστα, απάντησε και στους αρνητές που επικαλούνται την περίπτωση του Ισραήλ ισχυριζόμενοι ότι παρόλο που έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ο κορωνοϊός καλπάζει.

«Τον Νοέμβριο που δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο με 3.500 κρούσματα, είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων κι ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι, είχαμε 70 θανάτους την ημέρα και τώρα με 3.500 κρούσματα έχουμε 20 θανάτους την ημέρα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τους θανάτους σαν κοινωνία. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτοί που δεν πάνε να εμβολιαστούν δεν είναι αρνητές, αλλά άνθρωποι που φοβούνται.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε τι συμβαίνει με το Ισραήλ και παρότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. «Το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους αρνητές ότι εκεί εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά ο κορωνοϊός καλπάζει. Στο Ισραήλ το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 53%. Δεν έχει φτάσει στο 85% που θα έπρεπε για να έχουν ανοσία της αγέλης. Κι εκεί ενώ είχαν τις δόσεις των εμβολίων πιο νωρίς από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που εξέφραζαν ανησυχία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί. «Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες. Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος κι επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση. Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση. Οι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, γιατί θα ξεκινούσε λαϊκή επανάσταση». Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι το 7% των παιδιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα. «Δεν πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε τον ξεροκέφαλο αρνητή παππού, αλλά για να μηδενίσουμε την πιθανότητα να πάθει κάτι. Τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό κι ένα τώρα είναι διασωληνωμένο. Και να κολλήσουν τα παιδιά, όντως θα το περάσουν πάρα πολύ ήπια. Όμως υπάρχουν και παιδιά που θα ταλαιπωρηθούν και παιδιά που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Δε θα μπορούν να έχουν καλή συγκέντρωση, καλή μαθητική απόδοση, δε θα μπορούν να κάνουν το άθλημα που θέλουν γιατί θα αισθάνονται κόπωση» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι στην Βόρεια Αμερική και τον Καναδά, πάνω από 7,5 εκατ. παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline