Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:41:44

Είναι βαθύ το πρόβλημα της ανομίας στη Μύκονο. Ο Δήμαρχος Μυκόνου συνελήφθη από την ΕΛΑΣ, επειδή κατεδάφισε κατασκευή σε παραλία, που είχε κριθεί παράνομη. Κύριο

Αγανάκτηση ανάμεσα στους κατοίκους και στους σοβαρούς επαγγελματίες της Μυκόνου, από τη «νέα γκάφα νομιμότητας» της πολυάνθρωπης αστυνομίας, που τόσο επαίνεσε ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου έφερε μπουλντόζες και κατεδάφισε κατασκευή στην παραλία Καλό Λιβάδι - Συνελήφθη μετά από μήνυση του «παράνομου και θρασύτατου» ξενοδόχου

Ένα περιστατικό που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία σημειώθηκε στο νησί της Μυκόνου και συγκεκριμένα στην παραλία Καλό Λιβάδι, όπου τις τελευταίες μέρες έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων, όταν ιδιοκτήτης ξενοδοχείου επιχείρησε να επέμβει για τις ανάγκες της επιχείρησής του κλείνοντας ένα κομμάτι τις παραλίας.

Το νέο αυτό επεισόδιο έκανε τους κατοίκους να αντιδράσουν έντονα, και η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις με τη διεύθυνση τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου, αλλά και την αστυνομία να φτάνουν στο σημείο να "μπλοκάρουν" τη συνέχιση του έργου.
Το θέμα έφτασε μάλιστα μέχρι και στην Ελληνική Βουλή μετά από σχετική επερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την απόφαση 61/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, για την επαναφορά του τμήματος του Παλαιού Αιγιαλού στο Καλό Λιβάδι στην αρχική του μορφή και χρήση, το οποίο έχει εκμισθωθεί σε ξενοδοχειακή εταιρεία από την ΕΤΑΔ Α.Ε., αλλά και τη θέση της ΚΕΔΕ και του Δήμου για την παραχώρηση της διαχείρισης του Αιγιαλού και της παραλίας στους Δήμους.

«...... Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και την Ελληνική Αστυνομία, να προχωρήσουν σε ελέγχους για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων στην παραλία και τον παλαιό αιγιαλό.

5. Στο ΕΠΣ που θα ανατεθεί τις επόμενες μέρες σε Μύκονο και Σαντορίνη να υπάρξει από πλευράς του Δήμου ουσιαστική εμπλοκή με υποβολή προτάσεων για εξειδίκευση και καταγραφή των δημόσιων χώρων, ρεμάτων, δρόμων,παραλιακών εκτάσεων καθώς και για την προστασία της γεωμορφολογίας και του χαρακτήρα τους.

6. Να κοινοποιηθεί στον επιχειρηματία εξώδικη κλήση να επαναφέρει τον χώρο του παλαιού αιγιαλού στην προτεραία των επεμβάσεων κατάσταση και μην διαταράσσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και να του δοθεί η εύλογη και καταληκτική προθεσμία των πέντ3ε ημερών να το πράξει, άλλως και στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ταχθείσα προθεσμία και αδρανήσει η επιχείρηση, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ή η ΕΤΑΔ ΑΕ, να αναλάβει ο Δήμος με δικά του μέσα τη αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου και την απόδοσή του στο κοινό, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του.

7. Ταυτόχρονα να γίνει μηνυτήρια αναφορά στον μηχανικό που εξέδωσε τη σχετική άδεια με ταυτόχρονη ενημέρωση της πολεοδομίας Σύρου».

Τελικά η Δημοτική Αρχή ήταν εκείνη που πήρε την κατάσταση στα χέρια της και τα ξημερώματα της Τρίτης (17/08) ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, με τη χρήση μπουλντόζας καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες το χώρο από τα μπετά. Λίγες ώρες αργότερα όμως, και ύστερα από μήνυση του επιχειρηματία που διατηρεί το ξενοδοχείο, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν το δήμαρχο της Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά και τον οδήγησαν στο αυτόφωρο.

Η σύλληψη του δημάρχου έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας τάσσεται στο πλευρό του. Ακόμα κάτοικοι της Μυκόνου πραγματοποίησαν πορεία υπέρ της κίνησης του δημάρχου, με κεντρικό σύνθημα: "Το Καλό λιβάδι είναι μόνο η αρχή" συνελήφθη ο δήμαρχος Μυκόνου: Μετά από επιχείρηση του δήμου με μπουλντόζα και μήνυση επιχειρηματία [βίντεο]

Ένταση, η οποία κορυφώθηκε με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντίνου Κούκα, επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες πολίτες διαμαρτύρονταν για φράχτες και φοίνικες που -όπως καταγγέλλουν- είχε τοποθετήσει επιχειρηματίας από το Καλό Λιβάδι, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στην παραλία.

Η δημοτική Αρχή, σύμφωνα με το MykonosVoice, είχε δώσει πενθήμερη προθεσμία στον επιχειρηματία ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η προθεσμία, όμως, τα ξημερώματα παρήλθε και λίγο μετά τις 3:00 μπουλντόζα του δήμου Μυκόνου, παρουσία του δημάρχου και αντιδημάρχων, εμφανίστηκε στο σημείο και γκρέμισε τις κατασκευές.

Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, υπέβαλλε μήνυση με συνέπεια ο δήμαρχος Μυκόνου να συλληφθεί, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NEWS 24/7, η ΕΤΑΔ έχει μισθώσει ακίνητο το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως δημόσιο πάρκινγκ από τους κατοίκους της Μυκόνου στο Καλό Λιβάδι.

Ο επιχειρηματίας που το νοίκιασε προχώρησε σε διαδικασίες που το δημοτικό Συμβούλιο έκρινε παράνομες. Εν συνεχεία, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι εάν η αρμόδια πολεοδομία και ο επιχειρηματίας δεν συμμορφώνονταν μέσα σε πέντε ημέρες, τότε θα αναλάμβανε ο Δήμος να επαναφέρει την τάξη, κάτι που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όταν με μηχανήματα κατεδαφίστηκαν οι κατασκευές.
Ο επιχειρηματίας υπέβαλε εκ των υστέρων μήνυση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας συνελήφθη .......ο κ. Κουκάς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να τελεστεί η δίκη.

Όπως επίσης προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ΕΤΑΔ, η εταιρεία που νοίκιασε το οικόπεδο, δεν έδωσε έγκριση για τις κατασκευές, αλλά είχε ζητήσει να επανέλθει ο χώρος στην αρχική του κατάσταση έτσι ώστε να μην ανακληθεί η μίσθωση.

Η δημοτική αρχή έχει μάλιστα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα και αναμένει την απάντηση για το εαν είναι νόμιμη η μίσθωση.

Ακόμη έχει κάνει μήνυση στον επιχειρηματία για παράνομες εργασίες, εξώδικη δήλωση στην ΕΤΑΔ και καταγγελία και στην Πολεοδομία, πριν φτάσει στην απόφαση να υλοποιήσει την κατεδάφιση της κατασκευής.

Τι απαντά η ΕΤΑΔ:

"Η ΕΤΑΔ ουδέποτε συναίνεσε στην εκτέλεση των εργασιών και του ζητήσαμε να αποκαταστήσει τον χώρο ως είχε, αλλιώς θα ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από την Σύμβαση και τον Νόμο" .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline