Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  13:36:36

Στα νησιά, ιδιαίτερα μεγάλα και μεσαία, επωάζεται το νέο κύμα της επιδημίας. Πηγές μεγάλων κινδύνων Πάρος, Μύκονος, Νάξος, Ρόδος, Κέρκυρα, Τήνος, Κρήτη. Κύριο

Εδώ, θα δοκιμασθούν σοβαρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες από νέα κρούσματα, ενώ θα δοκιμάσουν την υπόλοιπη Ελλάδα με τους επιστρέφοντες τουρίστες και παραθεριστές τους.

-Στο κόκκινο πλέον τα νησιά αυτά στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ μετά το τέλος των βασικών διακοπών, όσοι επιστρέψουν στις μεγάλες πόλεις θα αποτελέσουν παράγοντες μόλυνσης για τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους.

Δεν εμβολιάστηκαν όσοι έπρεπε, δεν πρόσεξαν στις επαφές τους, ξεφάντωσαν αλόγιστα και ανεύθυνα. Το τρίπτυχο της ανευθυνότητας ιδιαίτερα για νεαρές ηλικίες σε αυτά τα νησιά και άλλα, όπως η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Σάμος, η Χίος κ.α.

Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος το «κόκκινο» στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη, 19 Αυγούστου.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι πλέον εντελώς «κόκκινη», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».
Επίσης, όλη η Γερμανία είναι πλέον σε πορτοκαλί χρώμα, εκτός από το Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία που είναι με κόκκινο χρώμα.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC, στην Ελλάδα οι περιοχές με «βαθύ κόκκινο» είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας αναφέρθηκε στα έξι νησιά που είναι στο «κόκκινο» εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού. Με πρόσθετο από τα χθεσινοβραδινά δεδομένα την Τήνο.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης ξεκαθαρίζει ότι «το νησί περνάει δύσκολα, πιο δύσκολα απ' όλα τα υπόλοιπα κύματα, αλλά έχει ''στοχοποιηθεί'' και παραβλέπεται το γεγονός ότι δεν είναι η χειρότερη, αναφορικά με τα κρούσματα, περιφέρεια της Ελλάδος. Προηγείται η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, ενώ Ρόδος και Κέρκυρα επίσης είναι περίπου στην ίδια μοίρα».

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη δεν έχει αναπτύξει τη μέγιστη ισχύ σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι 70 κρεβάτια.

«Είμαστε στο 60% της πλήρους ισχύος των ΜΕΘ αν παραστεί ανάγκη και στο 60% των απλών κλινών. Περνάμε δύσκολα. Ας πούμε ότι η Κρήτη είναι περίπου στο 60%-70% του περασμένου κύματος στην Αθήνα. Δεν βρισκόμαστε όμως στα πρόθυρα να μην αντέξουμε ή να μη φροντίσουμε τους ανθρώπους που θα ζητήσουν βοήθεια», καταλήγει.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για τη χώρα. Προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων.

Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.

Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline